Ovih 8 grešaka pri pranju mogu uništiti i odjeću i veš mašinu

/

Možda nam se čini da kod pranja odjeće u perilici rublja nema puno filozofije – stavimo odjeću, prašak, odaberemo način rada i upalimo ju. Ipak, nije sve tako jednostavno.

Čak i pogrešno odabran deterdžent za pranje veša ili njegova netačna količina može prouzrokovati niz problema.

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi rade greške koje mogu uništiti i veš mašinu, ali i odjeću. Ovo su najčešće greške koje mnogi čine:

Za mala opterećenja koristimo kapsule za pranje

Kapsule za pranje su praktične i vrlo jednostavne za korištenje i pohranu, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak kemijskih deterdženata i na odjeću i na mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar perilice te oštetiti pumpe i motor.

Kada izvadimo odjeću i odmah zatvorimo vrata mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata perilice otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tekućeg koristimo deterdžent u prahu

Prašak za pranje je savršen za uklanjanje tvrdokornih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tekući deterdžent za pranje.

Naime, tekući deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Također, tekući deterdžent je sigurniji za mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sistem.

Deterdžent stavljamo izravno na odjeću

Dodavanje deterdženta direktno na odjeću (osobito kada je u pitanju prašak za pranje) loša je ideja iz dva razloga.

Naime, mašina je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent izravno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

Prekomjerna upotreba omekšivača

Omekšivač će vašoj odjeći pružiti mekoću i prekrasnu aromu, ali omekšivači ne doprinose čišćoj odjeći.

Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrokemikalija. Omekšivači također mogu doprinijeti rastu plijesni i začepiti perilicu rublja i cijevi.

Dodajemo male količine deterdženta

Mala količina deterdženta za pranje neće oprati odjeću kako treba. S obzirom na to, odjeću ćete češće prati što će zauzvrat skratiti njihov vijek trajanja.

Prije pranja ne skidamo dlake s odjeće

Ako u kući imate životinju, sasvim je logično da ćete na odjeći imati dlaka. Ali nikako nemojte stavljati odjeću prekrivenu dlakama u mašinu. Tokom svakog pranja dlake će se nakupljati što bi moglo dovesti do začepljenja sistema odvodnje, a moglo bi pokvariti i motor.

Stoga prije pranja izdvojite nekoliko minuta da očistite odjeću s ljepljivim valjkom.

Mokru odjeću stavljamo u perilicu ili u košaru za rublje

Vlaga stvara savršeno okruženje za rast plijesni. Zato je bolje mokre ručnike ili znojnu sportsku odjeću prvo osušiti pa onda ubaciti u košaru ili u perilicu rublja.

To će vam pomoći da izbjegnete pojavu neugodnih mirisa i neće pogoršati stanje vaše odjeće, piše 24sata.

 

Povezani postovi

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...