Privrednici u RS protive se povećanju minimalne plate

/

Koliko je vruće u Narodnoj skupštini Republike Srpske? Ako pitate opoziciju reći će manje nego vani.

Na sjednici zakazanoj za 31. maj nema “vrućih” pitanja isplate arbitražnog spora u iznosu od 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, niti odgovora na pitanje je li ili nije Milorad Dodik dozvolio uvođenje sankcija Rusiji. Na svemu će kažu, insistirati, ali prije toga raspravljaće o rebalansu budžeta uz koji je usvojeno i povećanje plate za radnike na minimalcu.

Tačno 60 maraka više – za toliko će svakog mjeseca od junske plate biti bogatiji radnici na minimalcu u Republici Srpskoj koji će sada iznositi 650 maraka.

Kako god građani gledali na odluku, privreda je kudi. U partiji šaha su, kažu, najgori potezi koji se donose u cajtnotu, kakvim ocjenjuju i ovu odluku koju nazivaju čak i nezakonitom s obzriom na to da se o najnižoj plati raspravlja jednom godišnje.

“Kompletna privreda već ima enormne probleme sa rastom cijena sirovina, sa nedostatkom sirovina, nedostatkom radne snage, rastom plata koji je jednostavno teško pratiti i onda još dobijamo jednu odluku koja je u suštini populistička i služi za ulagivanje biračima”, kazao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Da minimalac treba da raste, ali nikako uz nametanje stav je Miroslava Vukajlovića, vlasnika agencije za zapošljavanje “Spektar”. Situaciju na tržištu rada Bosne i Hercegovine ocjenjuje lošom uzrokovanom nizom pogrešnih odluka zbog čega radna snaga konstantno odlazi pa pojedinim preduzećima prijeti gašenje.

“Taj teret povećanja tih plata bilo bi dobro da u većem dijelu, pogotovo kad su ovakve odluke, snosi onaj koji je donio tu odluku bez dogovora sa poslodavcima”, kazao je Vukajlović.

Taj bi, u ovom slučaju bila Vlada Republike Srpske. Uz odluku o minimalcu, na istoj sjednici usvojen je i rebalans budžeta u iznosu od 4 milijarde 328 miliona maraka. O tome bi trebalo da se raspravlja na sjednici Narodne skupštine 31. maja.

“Ko reguliše tehniku, je li ovo u redu”, upitao je Miladin Stanić, SDS.

Onaj ko reguliše prijedlog Dnevnog reda, a taj je opet Vlada, još uvijek nije poslala rebalans na raspravu, ali bi do 31. maja to trebalo da učini. Do tada opozicija kritikuje, vladajući takođe po svom – hvale.

“Oni vode jednu slijepu politiku u kojoj samo vide izbore, izbore i sebe”, ističe Stanić.

“To je značajno. Ako se ne varam u mandatu ove vlade, na početku mandata je bio 520, sada je 650”, kazao je Denis Šulić, SNSD.

Prema računici vlasti sve bi trebalo da se odrazi i na prosječnu platu koja bi u julu u Republici Srpskoj mogla da dostigne 1.200 maraka. Pema računici privrede ipak uz najnižu platu ide i 30-ak maraka minulog rada, topli obrok, prevoz pa najniža plata iznosi 80% prosječne što opet smatraju apsurdom koji urušava sistem upravljanja u preduzećima jer izjednačava radnike viših i nižih kvalifikacija.

Izvor: Akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...