Upoznajte Sayeda – bivšeg ministra koji je postao dostavljač u Njemačkoj

Datum:

Sayed Sadaat bio je ministar komunikacija u afganistanskoj vladi prije nego što se prošlog sepembra preselio u Njemačku u nadi u bolju budućnost. Sada je dostavljač u Leipzigu, piše Radiosarajevo.ba

Rekao je da su ga neki kod kuće kritizirali što je preuzeo takav posao nakon što je dvije godine služio u vladi, napustivši dužnost 2018. No, za njega je posao – samo posao.

“Nemam se zbog čega osjećati krivim”, rekao je za Reuters ovaj 49-godišnjak, stojeći u narančastoj uniformi pored bicikla. “Nadam se da će i drugi političari slijediti isti put, raditi s ljudima, a ne samo skrivati se.”

Njegova priča postala je posebno istaknuta haosom koji se razvio u Afganistanu. Njegova obitelj i prijatelji također žele otići – nadaju se da će se pridružiti hiljadama drugih na evakuacijskim letovima ili pokušati pronaći druge rute.

S povlačenjem američkih trupa, broj afganistanskih tražitelja azila u Njemačkoj porastao je od početka godine, skočivši za više od 130 posto, pokazali su podaci Federalnog ureda za migracije i izbjeglice.

No čak i s njegovim profesionalnim porijeklom, Sadaat se borio da pronađe posao u Njemačkoj koji odgovara njegovom iskustvu. S diplomama informatike i telekomunikacija, Sadaat se nadao da će pronaći posao u srodnom području. No, bez njemačkog jezika, šanse su male.

“Jezik je najvažniji dio”, rekao je Sadaat, koji ima i britansko državljanstvo.

Svaki dan ima četiri časa njemačkog jezika u školi jezika prije nego započne šestosatnu večernju smjenu dostavljajući obroke.

“Prvih nekoliko dana bilo je uzbudljivo, ali teško”, rekao je, opisujući izazov učenja vožnje biciklom u gradskom prometu. “Ipak, što više izlazite i što više vidite ljude, to više učite”, rekao je.

Povezani postovi
Related

Zašto smo ljuti kada smo gladni?

Sigurno ste primijetili da su mnogi oko vas svadljivi...

Povrće koje je loše za vašu štitnu žlijezdu

Štitna žlijezda je važna žlijezda u dnu vašeg vrata....

Šta znači SPF broj na kremi za sunčanje: Mnogi griješe, a to može narušiti zdravlje

Kada provodimo vrijeme na suncu, izloženi smo dvijema potencijalno...

Čaša hladne vode u vrelim ljetnim danima je “smrt” za organizam

Kad temperatra poraste, nema ničeg ljepšeg, ukusnijeg i slađeg...