Upoznajte Sayeda – bivšeg ministra koji je postao dostavljač u Njemačkoj

/

Sayed Sadaat bio je ministar komunikacija u afganistanskoj vladi prije nego što se prošlog sepembra preselio u Njemačku u nadi u bolju budućnost. Sada je dostavljač u Leipzigu, piše Radiosarajevo.ba

Rekao je da su ga neki kod kuće kritizirali što je preuzeo takav posao nakon što je dvije godine služio u vladi, napustivši dužnost 2018. No, za njega je posao – samo posao.

“Nemam se zbog čega osjećati krivim”, rekao je za Reuters ovaj 49-godišnjak, stojeći u narančastoj uniformi pored bicikla. “Nadam se da će i drugi političari slijediti isti put, raditi s ljudima, a ne samo skrivati se.”

Njegova priča postala je posebno istaknuta haosom koji se razvio u Afganistanu. Njegova obitelj i prijatelji također žele otići – nadaju se da će se pridružiti hiljadama drugih na evakuacijskim letovima ili pokušati pronaći druge rute.

S povlačenjem američkih trupa, broj afganistanskih tražitelja azila u Njemačkoj porastao je od početka godine, skočivši za više od 130 posto, pokazali su podaci Federalnog ureda za migracije i izbjeglice.

No čak i s njegovim profesionalnim porijeklom, Sadaat se borio da pronađe posao u Njemačkoj koji odgovara njegovom iskustvu. S diplomama informatike i telekomunikacija, Sadaat se nadao da će pronaći posao u srodnom području. No, bez njemačkog jezika, šanse su male.

“Jezik je najvažniji dio”, rekao je Sadaat, koji ima i britansko državljanstvo.

Svaki dan ima četiri časa njemačkog jezika u školi jezika prije nego započne šestosatnu večernju smjenu dostavljajući obroke.

“Prvih nekoliko dana bilo je uzbudljivo, ali teško”, rekao je, opisujući izazov učenja vožnje biciklom u gradskom prometu. “Ipak, što više izlazite i što više vidite ljude, to više učite”, rekao je.

Povezani postovi

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...