Prijetio medicinskim radnicima Airsoft puškom: Dobio tri mjeseca zatvora

/

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Asmira B. (24), optuženog da je prije dva mjeseca u područnoj ambulanti u brčanskom naselju Rijeke upotrebom pištolja prijetio medicinskim radnicama, prenosi Avaz.ba

Brzom reakcijom nadležnih organa u procesuiranju ovog incidenta, optuženi je za ugrožavanje sigurnosti prisutnog medicinskog osoblja i liječnice u vezi s vršenjem njene funkcije osuđen na tri mjeseca zatvora, priopćeno je u utorak iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Lupao po stolu

– Tužilaštvo Distrikta optužilo je Asmira B. da je 22. marta, oko 12 sati, najprije verbalno, a zatim i upotrebom pištolja, prijetio liječnici. Nezadovoljan objašnjenjem procedure prema kojoj o produženju njegovog bolovanja jedino može odlučiti nadležna liječnička komisija, izrevoltirano je počeo lupati rukama po stolu liječnice A.K., bacati inventar po ordinaciji, vikati i psovati – stoji u pojašnjenju Tužilaštva.

Navodi se kako su medicinske sestre pozvale policiju, nakon čega je Asmir. B. istrčao do svog automobila, uzeo sportski pištolj marke Airsoft Colt koji je, kako stoji, sličan pravom pištolju, te je ponovno ušao u ordinaciju i usmjerio pištolj iz neposredne blizine liječnici u glavu.

– Plašeći se za život, A. K. ga je molila da se smiri, no on je i dalje protestovao i mahao oružjem da bi, očekujući dolazak policije, konačno ispustio pištolj i pobjegao iz ambulante. Postupak Asmira B. izazvao je zaprepaštenje, uznemirenost i strah za život kod prisutnih medicinskih radnica, koje nisu mogle znati kakvim im se oružjem prijeti – navodi se u optužnici.

Sam se predao

Poslije višesatne policijske potrage za njim na području Brčkog i Čelića, on je sam došao do policijske stanice u Brčkom i predao se.

– Brzom reakcijom organa gonjenja protiv njega je, nakon učinkovito provedene istrage, podignuta optužnica za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti (iz člana 180 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Prema optužnici, on je ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će ih lišiti života i teško tjelesno povrijediti, a to je istovremeno učinio i prema službenoj osobi u vezi s vršenjem njene funkcije – podvučeno je iz Tužilaštva.

U postupku pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim je Asmir B. osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca.

Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacijskim sudom distrikta Brčko, piše u saopćenju.

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...