Zaposleni u institucijama BiH organizirali proteste: Zbog mizernih plaća ne možemo prehraniti porodice

/

Zaposleni u institucijama BiH organizirali su protest zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Kako su kazali, BiH je jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenim u državnim institucijama, piše Avaz.ba

Osim toga, kako su najavili, oni izražavaju protest i povodom sljedećeg:

Neusvajanjem budžeta za 2021. i 2022. godinu. Usvajanjem privremenog finansiranja za prvi kvartal 2022. osnovica za obračun plaće je ostala 475,69. Tako da radnica koja čisti kabinet ministra ima osnovnu platu 475,69 KM a ministar 10 njenih osnovnih plata 4.750 KM.

Neravnopravan položaj zaposlenih u državnim institucijama u odnosu na niže nivoe vlasti (zaposleni u državnim institucijama imaju manje plata za 25-30 % u odnosu na državne službenike zaposlene na nižim nivoima vlasti).

Realizacija dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija – obraćali smo se Ambasadama zapadnih zemalja, visokom predstavniku u BiH i zvaničnicima EU.

Dugogodišnja politika vladajućih stranaka, dovela je do uskraćivanja osnovnih prava na život. Imamo pravo na rad, ali nismo u mogućnosti da zbog mizernih plaća prehranimo svoje porodice.

Stalno omalovažavanje i vrijeđanje konstitutivnih naroda zaposlenih u državnim institucijama od strane funkcionera vladajućih stranaka (DF, SNSD, SDA, HDZ BiH) koji tvrde da dobro živimo, samo toga nismo svjesni.

Enormno visoka primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini od 6.000 do 9.000 KM – mjesečno.

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH je rekao:

– Zovu nas uhljebima, a dva uhljeba koji rade ovdje imaju zajedno 1.400 KM plaću.

Oni traže usvajanje budžeta jer se time povećava plaća radnicama.

– Interesuje nas da se budžet usvoji, želim da napomenem da je minimalna plaća na državnom nivou 475 KM i sve tako funkcionira. Ovo je projekat urušavanja državnih institucija – rekao je Karčić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...