Organizator te konferenciji je Komisija za evropske poslove Sobranja Republike Sjeverne Makedonije, a razgovarat će se, u dvije sesije, o regionalnoj saradnji s ekonomskog, političkog i evropskog aspekta kao i o iskustvima, perspektivama i prilikama pretpristupnog programa pomoći Evropske unije IPA 3.

Učesnike će, uime domaćina Konferencije, pozdraviti predsjednik Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi i predsjedavajući Komisije za evropske poslove Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Arber Ademi, koji će predsjedavati Konferencijom.

– Očekuje se da će, o svim aspektima i rezultatima saradnje u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), govoriti šef političkog odsjeka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović. Na kraju 18. COSAP konferencije u Ohridu predviđeno je da učesnici usvoje i zajedničku izjavu – saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Parlamentarna skupština BiH, konkretno oba doma Skupštine, već mjesecima su govoto paralisani zbog opstrukcija pojedinih političkih stranaka, a država BiH nema ni usvojen budžet, što je prduslova za održavanje izbora u oktobru ove godine.

Izvor: Faktor.ba