Pristupačne cijene privukle turiste u Sarajevo

/

Veliki broj turista, među kojima su i oni koji dolaze iz zemalja regiona, ovih dana boravi u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon slabljenja pandemije koronavirusa turisti su se vratili sa željom da upoznaju našu zemlju.

Ekipa “Avaza” je posjetila najprometnija mjesta u Sarajevu, gdje je zatekla nekoliko grupa turista. Kako su nam rekli, oduševljeni su lijepim vremenom, ukusnom hranom i prirodnim ljepotama.

Pretežno dominiraju turisti iz regiona, ali ih ima i iz Španije, Francuske, Njemačke, te Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rodni kraj

Sabina Babajić je rođena Bosanka, koja se, nakon dvije godine pandemije koronavirusa, vratila u BiH iz Njemačke da posjeti svoju porodicu.

– Najviše volimo doći u Stari Grad i na Baščaršiju, djeca uživaju. Poželjeli smo i da obiđemo familiju. Kad god dođemo u BiH, obavezno posjetimo Mostar i Goražde, našoj porodici su to veoma drage destinacije. Prije mnogo godina smo otišli u Njemačku, ali je uvijek lijepo vratiti se u svoj rodni kraj i razgovarati s ovim divnim ljudima – kazala je Babajić.

Ugodna atmosfera

Alehandro Sekjer (Alejandro Sequier), student iz Španije, kazao nam je da je došao zajedno sa svojim kolegama iz Francuske kako bi iskoristili lijepo vrijeme i upoznali BiH.

– Odlučio sam, zajedno sa svojim prijateljima, posjetiti ovu zemlju. Čuli smo da nudi mnogo toga, prvog dana smo krenuli obilaziti šoping-centre, naredna lokacija nam je neki dobar restoran, da svi zajedno probamo tradicionalnu hranu, pa možda i neku slasticu jer smo čuli da su mnogo ukusne. Vrijeme nas je iznenadilo, nismo očekivali da će biti ovako toplo, lijepo nam je, zabavljamo se – rekao je Sekjer.

Ostat ćemo nekoliko dana

Nelson Dijaz (Nelson Dias), Alehandrov prijatelj iz Francuske, kazao je da su ljudi u Sarajevu veoma dragi te da su cijene pristupačne za studentski budžet.

– Ovdje smo došli studentski, ostat ćemo nekih pet do šest dana. Prvi dan proveli smo u šetnji, u obilasku najpoznatijih lokacija. Kupili smo mnogo toga, jer su cijene zaista odlične za studentski džep. Klima i temperatura su nas iznenadile. Gledamo ove ljude i iznenađeni smo miksom kultura i tradicija. Volimo fotografirati, prepoznali smo staro i novo Sarajevo u samo dva dana boravka ovdje – dodao je Dijaz.

Povezani postovi

Vjernici iz BiH na hadž kreću 12. juna: Jednu od pet islamskih dužnosti obavit će 2.200 osoba

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka...

Policija se “naoružava” čitačima kartica: Kazne će se plaćati na licu mjesta

Policija Republike Srpske uskoro će dobiti POS terminale putem...

“Krimolovci” u maju zaprimili 423 poziva od kojih je 57 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Bh. meteorolozi: Očekuje nas svježije ljeto u odnosu na prošlu godinu

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za...