Pad tešanjskog OIK-a

/

Prije tri dana, tačnije 06.6.2022. godine na protokol Općine Tešanj stigao je dokument naslovljen na Općinsko vijeće Tešanj, a predmet je razrješenje članova i imenovanje zamjenskih članova Općinske izborne komisije Tešanj, potpisuje ga Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine koja Općinskom vijeću Tešanj daje rok sedam dana da završi sa procesom razrješenja i imenovanja u OIK Tešanj.

U istom dopisu CIK BiH napominje da ukoliko se OV Tešanj ogluši na dopis i ne završi procese u predviđenom roku, CIK BiH razriješit će dužnosti Kanitu Gredelj, Smaju Ćemana, Ivana Duvnjaka i Muamera Omahića, te će imenovati tri zamjenska člana OIK Tešanj, kao i zamjenskog predsjednika OIK Tešanj.

U cilju informisanja javnosti građanke i građane želimo upoznati sa istinom, te hronološki opisati aferu OIK Tešanj, ali i skrenuti pažnju koliko je vladajućoj SDA Tešanj bitno vladati i izbornim procesima!

Na sjednici, održanoj dana 31.1.2022. godine, Općinsko vijeće Tešanj je usvojilo prijedlog rješenja o imenovanju 3 člana OIK Tešanj, iako su pojedini vijećnici opozicije, na čelu sa vijećnikom Naše stranke Nerminom Deljkićem, oštro i glasno kritikovali prijedlog koji je Predsjedavajući OV Tešanj Amir Kurtić dao kao prijedlog. To je bio povod pisanja Pisma, nekoliko opozicionih vijećnika, CIK-u da se osujeti davanje saglasnosti na nezakonitu odluku.

Vijećnik Naše stranke Nermin Deljkić je u diskusiji na 13. sjednici OV Tešanj tvrdio da postupak imenovanja traje preko šest mjeseci, a isti su obilježile brojne manjkavosti, a što je rezultiralo i poništavanjem prvog konkursa, a događaji koji su slijedili su razlog zbog kojih su potpisnici Pisma CIK-u, od 01.2.2022. godine, smatrali da je konkurs ništavan. Na 9. sjednici OV Tešanj vijećnik Naše stranke Tešanj Nermin Deljkić je kroz diskusiju dokazao da Komisija za imenovanje OV Tešanj prilikom bodovanja kandidata nije radila po Izbornom zakonu i pravilnicima koji uređuju ovu oblast. Na 10. sjednici OV Tešanj, od 29.10.2021. godine, izglasane su Odluka o poništavanju javnog konkursa i Odluka o raspisivanju drugog konkursa sa rokom stupanja na snagu: ,,naredni dan od dana objave u Službenom glasniku Općine Tešanj”. Navedene odluke su objavljene u Službenom glasniku Općine Tešanj br 9. dana 05.11.2021. Ponovljeni konkurs je raspisan dana 01.11.2021. dakle prije stupanja na snagu Odluke o poništavanju konkursa, kao i Odluke o raspisivanju konkursa. Ovakvo djelovanje je nezakonito iz dva aspekta:

  1. Ne možemo imati istovremeno dva konkursa za istu poziciju
  2. OV Tešanj nije postupilo u zakonskim okvirima kada su raspisali konkurs prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju konkursa

Razlog ovakvog djelovanja je izbjegavanje primjene novog i preciznijeg Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini, a koji je stupio na snagu isti dan kada bi i odluke Općinskog Vijeća bile pravosnažne tj. 06.11.2021. godine. Na 12. redovnoj sjednici OV Tešanj se, po provođenju konkursne procedure, ova tačka pojavila na dnevnom redu. Opozicioni vijećnici su jasnom pravnom argumentacijom, pored već pomenutog, ukazali i na prekoračenje ovlaštenja Komisije za izbor i imenovanja na način da su isti osim članova OIK predložili, čak, predsjednika OIK Tešanj.

Zbog pritiska potpisnika Pisma CIK-u (prilog ) na rad Komisije za izbor i imenovanje, koja je sve odluke usvajala jednoglasno u ovoj šestomjesečnoj farsi, donesen Zaključak o odlaganju izjašnjenja do prijema odgovora od CIK i razrješenja pravnih nejasnoća u pogledu ove tačke.

Odgovor CIK BiH je stigao u Općinu Tešanj 24.1.2022. godine, a kao materijal je dostavljen tek nakon silovitog pritiska potpisnika Pisma 27.01.2022. godine, iako se mogao po Poslovniku dostaviti sedam dana prije održavanja sjednice OV Tešanj. Neblagovremeno dostavljanje odgovora CIK BiH  onemogućilo je  pribavljanje dodatnog pravnog mišljenja kroz radna tijela Općinskog vijeća. Odgovor CIK-a je bio jedini materijal u izjašnjavanju o ovoj tački, dakle glasali su o rješenju koje sadrži ime predsjednika i dva člana OIK Tešanj, što je bez dodatne diskusije, obzirom da je Predsjedavajući OV Tešanj Amir Kurtić SDA suprotno Poslovniku OV Tešanj uskratio pretres ove tačke, što je dovelo do incidentne situacije i prekida rada OV Tešanj u više navrata.

U odgovoru CIK-a broj 06-1-07-1-80-2/22 od 19.1.2022. jasno stoji:

„Nakon što Centralna izborna komisija BiH da saglasnost na imenovanje tri člana Općinske izborne komisije Tešanj, odnosno Općinska izborna komisija bude u punom sastavu, Općinsko vijeće Tešanj je dužno imenovati predsjednika Općinske izborne komisije Tešanj, u skladu sa članom 2.12 stav (8) Izbornog zakona BiH.“

Općinsko vijeće Tešanj je glasalo suprotno instrukcijama CIK-a, suprotno zakonu, uputstvu, pravilnicima i poslovniku.

Ovim putem Naša stranka Tešanj pozdravlja rad Kluba nezavisnih vijećnika u OV Tešanj kojeg čine vijećnik Naše stranke Nermin Deljkić i vijećnik Amir Piro, Kluba NES sa vijećnicima Fahir Solo i Amir Šaranović i vijećnik Platforme za progres Emir Galijašević. Iako nisu dio parlamentarnih stranaka u OV Tešanj, Općinski odbor Naše stranke Tešanj se raduje i ovim putem pozdravlja aktivno učešće i davanje doprinosa tešanjskog odbora NiP-a, u našoj zajedničkoj pravnoj borbi za dobrobit građana i i građanki. Na svu sreću, razum i nadu u poštene demokratske izborne procese brani CIK BiH i na tome im čestitamo. Kako će se Kolegij OV Tešanj ponašati i koliko će Predsjedavajući OV Tešanj ostati bahat u kršenju zakona, uputstava, pravilnika, a naročito Statuta Općine Tešanj i Poslovnika o radu OV Tešanj, saznat ćemo uskoro.

Kako je namjera ovog saopštenja, prije svega, istinito izvještavanje sa ciljem zaštite integriteta Izbornog procesa i integriteta Općinske izborne komisije Tešanj, pozivamo sve prijavljene kandidate da isprate zakonitost procesa, a građane i građanke Tešnja da ne zaborave ko im ruši ugled, integritet i ime općine Tešanj, saopćili su iz Naše stranke Tešanj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Lepenica: Gorio pomoćni objekat

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, Profesionalna...

Tešanj bogatiji za pet dječaka

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako je na...

Uhapšen osumnjičeni za tešku krađu u Tesliću: Otuđeni predmeti pronađeni, istraga u toku

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, 22.04.2024. godine, lišili su...

U Tešnju održano XXX šahovsko prvenstvo za kadete i juniore FBiH

Nakon prošlogodišnjeg, uspješno organiziranog, XXIX Šahovskog prvenstva za kadete...