Pomama za kriptovalutama ima i tamnu stranu: Bh. građani sve izloženiji prevarama

Datum:

Iako smo malo tržište, podaci govore da je su bh. građani sve izloženiji prevarama na društvenim mrežama vezanim za navodnu brzu zaradu na kriptovalutama.

Metoda je krajnje jednostavna, lažni oglašivači nude brzu zaradu na kriptovalutama ako se uplati novac, a uvijek se nađu oni koji, ne provjerivši sve, nasjednu na ovakav poziv.

Veliki gubitak

Prema informacijama koje je objavila Savezna trgovinska komisija SAD, 46.000 ulagača u kriptovalute prijavilo je od početka 2021. godine da su bili predmet prijevara u vezi s kriptovalutama. Gubitak je više od milijardu dolara, a Amerikanci su izračunali da je gotovo pola od tih prevara inicirano oglasom, objavom ili porukom na nekoj od društvenih mreža.

Gotovo četiri od svako deset dolara izgubljenih u prevari koja je nastala na društvenim mrežama izgubljeno je u kriptovalutama, daleko više od bilo kojeg drugog načina plaćanja, a Instagram, Facebook, WhatsApp i Telegram su najčešće platforme društvenih medija u takvim slučajevima, navodi se u izvještaju.

Pogodnije tlo

Društvene mreže i pomama za kriptovalutama u vrijeme kad je bitkoin eksponencijalno rastao pokazali su se kao „dobitna kombinacija“ za prevarante. To što se u legalnim tokovima zarada zaista ostvaruje, još je pogodnije tlo za prevare, naglašavaju stručnjaci.

Inspektor FUP-a i istražitelj Srđan Mičić rekao je da je dosta izvršilaca kibernetičkog kriminala van granica BiH.

– Imali smo razne online prevare, građani su bili oštećeni na način da dobiju poruku da su oni dobitnici nagradne igre, poklon bona, izvršitelji se javljali uime neke banke i slično. Zatim, bilježili smo pojavu tzv. fishinga. Riječ je o kompromitiranim mailovima koje su navodno slale kompanije. Građani su vršili uplate na pogrešan račun – rekao je Mičić i istakao da je najviše uplata išlo van BiH – u Veliku Britaniju.

Povezani postovi
Related

Slatka u domovima ministara i parlamentaraca danas im povećane plate za 500 KM

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija...

Usvojena inicijativa kojom će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u drugom krugu...

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

Franka Križanović iz Viteza prije tri godine otišla je...

Predstavnički dom PSBiH usvojio principe Budžeta institucija BiH za 2022. godinu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je principe i usvojio...