Saopštenje za javnost o uplati novčanih sredstava Ministarstava za boračka pitanja iz Budžeta ZDK

/

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona redovno uplaćuje sredstva demobilisanim braniocima sa područja Zeničko-dobojskog kantona, pa tako i Grada Zavidovići po osnovu troškova liječenja i nabavke lijekova za potrebe branilaca i članova njihovih porodica, zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije te stambenog zbrinjavanja.

Ovo Ministarstavo također opredjeljuje sredstva za isplatu kantonalne egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilisane borce do 57 godina starosti i stipendiranje studenata – branilaca i članova njihovih porodica.

Zahvaljujući Ministarstavu za boračka pitanja u 2021. godini je izvršena isplata kantonalne egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilisane borce do 57 godina starosti Grada Zavidovići, ukupno za 576 korisnika a u iznosu od 1.170.320,00 KM.

U 2022. godini iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, prema Rješenju Ministarstva za boračka pitanja Grad Zavidovići je odobrio 328.200,00 KM a sredstva su uplaćena za stambeno zbrinjavanje, sufinansiranje priključaka na infrastrukturne mreže – vodu i kanalizaciju, električnu energiju, samozapošljavanje, liječenje i nabavku lijekova te troškove dženaza / sahrana.

Gradonačelnik Grada Zavidovići, 9. 6. 2022. godine, prema Rješenju Ministarstva za boračka pitanja odobrio je sredstva dodijeljena iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona na ime novčane pomoći za naknadu troškova dženaze / sahrane pripadnika branilačke populacije za 5 korisnika u iznosu od 3.984,00 KM a za liječenje i nabavku lijekova pripadnika ove populacije odobreno je 13.070,00 KM za 55 korisnika, među kojima je Ćašif Hasančić kojem je Ministarstvo odobrilo sredstva u iznosu od 300,00 KM.

Prema navedenom, Ministarstvo zajedno sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona vodi računa o ugroženim kategorijama branilačke populacije, te kroz različite projekte nastoji olakšati njihov materijalni položaj. Ministarstvo sa istim ciljem planira nastaviti i sa projektom banjsko-klimatske rehabilitacije u četiri banjska lječilišta Olovu, Fojnici, Gradačcu i Ilidži, te je za ovaj vid liječenja predviđen trasfer u iznosu od 370.000,00 KM.

Gradonačelnik doc. dr. Hašim Mujanović akcentira da je položaj branilačke populacije prioritetan zadatak svih nivoa vlasti te se nada da će Ministarstvo u čijoj posebnoj nadležnosti je boračka populacija i dalje težiti da svojim aktivnostima realizira obaveze u cilju poboljšanja zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog statusa branilačke populacije, među kojima je i ona sa područja Grada Zavidovići.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iznenada nas je napustio mladi profesor Samir ef. Muminović

Šok i nevjerica na društvenim mrežama zbog iznenadne smrti...

Informacija o pokrenutom postupku javne nabavke za asfaltiranje puteva na području mjesnih zajednica u Zavidovićima

Grad Zavidovići objavio je postupak javne nabavke za asfaltiranje...

Saopštenje za javnost vezano za nabavku mjesečnih karti učenicima srednjih škola

Shodno prošlosedmičnim protestima roditelja i učenika zavidovićkih srednjih škola,...