Na poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači predstavljeni renovirani objekti

/

U prisustvu visokih gostiju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, NATO Stožera Sarajevo i EUFOR-a, danas, na poligonu OS BiH na Manjači, javnosti je predstavljen renovirani objekt straže, prilagođen potrebama pripadnica i pripadnika OS BiH, sukladno građevinskim i arhitektonskim standardima. 

Radi se o moderno opremljenom objektu straže, renoviranom uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, sukladno preporukama programa „Žene, mir i sigurnost“, koji će omogućiti lakše obavljanje zadaća na poligonu, ali i daljnji razvoj Središta za borbenu obuku OS BiH na Manjači, prenosi Avaz.ba

Veća sigurnost

Dosadašnjim projektima, Ujedinjeno Kraljevstvo je osiguralo nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora te omogućilo profesionalnu obuku instruktora. To će pružiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnica i pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primjene program „Žene, mir i sigurnost“ u svoje vježbe i operacije. Projekt sanacije i rekonstrukcije, kao i stručni nadzor, uradili su inženjeri građevinske službe Oružanih snaga BiH.

Uz ministra obrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su nazočili zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matt Field), načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ general-bojnik Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela MekGaha (McGaha), pomoćnici ministra obrane BiH i članovi generalskog zbora OS BiH te članovi Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici partnerskih organizacija.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istaknuo dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijamu i školovanju mladih kadrova i potpori u razvoju vojnog saniteta, tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada.

– Integrirajući principe programa „Žene, mir i sigurnost“ pravo rodne ravnopravnosti obvezno je u svim vidovima prijama, školovanja i napredovanja u djelatnoj vojnoj službi, uključujući otvorenost svih ustrojbenih mjesta, uvjete rada, sudjelovanja u obuci, vježbama, misijama i drugim aktivnostima u BiH i inozemstvu. Današnjim događajem želimo osigurati da infrastruktura OS BiH bude još bolje prilagođena i ženama i muškarcima, kao i da uvjeti službe budu privlačni građanima i građankama BiH, kako bi se prijavili u Oružane snage, istaknuo je ministar Podžić.

– Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na naše dugoročno partnerstvo s Oružanim snagama BiH na primjeni načela „Žene, mir i sigurnost“. Danas otvaramo prvi vojni objekt renoviran i opremljen po standardima rodne ravnopravnosti. Objekt pruža jednake uvjete za obavljanje dužnosti i ženama i muškarcima, koji su na službi ovdje na Manjači. Uskoro nastavljamo s renoviranjem ključnih objekata OS BiH, koji će doprinijeti harmonizaciji s NATO-om, ispunjavanju standarda rodne ravnopravnosti te povećati operativnu učinkovitost, rekao je tim povodom ambasador Fild.

Poboljšati standarde

Načelnik ZS OS BiH, general Mašović u svome je obraćanju napomenuo da je cilj ovakvih projekata povećanje broja žena u Oružanim snagama BiH.

– Infrastrukturni projekti poboljšanja uvjeta života i rada za žene i muškarce na našim lokacijama jedan su od preduvjeta zadržavanja pripadnica i pripadnika OS BiH u vojnoj službi, ali su također i uvjet prijama i povećanja broja žena u OS BiH u svim kategorijama, kao i osiguranja jednakih mogućnosti u karijeri – konstatirao je general Mašović.

Komandantica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha ovom prilikom je istaknula da ovaj projekt svjedoči o kontinuiranom opredjeljenju Ministarstva odbrane da žene ostvare punu i aktivnu ulogu u svim društvenim sferama.

– On podcrtava i koliko je važno da se glas žena čuje u pitanjima mira i sigurnosti, i predstavlja još jedan korak za sve u Oružanim snagama ka uspjehu zasnovanom na zaslugama – zaključila je MekGaha.

U OS BiH danas služi 770 žena, koje čine 8,2 posto ukupnog personala OS BiH. Uz potporu Britanskog veleposlanstva u BiH, načelnik ZS OS BiH je pristupio Mreži načelnika stožera oružanih snaga „Žene, mir i sigurnost“ 2018. godine, kako bi se u obrambeni sustav unijele praktične promjene koje proizilaze iz UN rezolucije 1325 i NATO programa „Žene, mir i sigurnost“. Već 2020. godine uspješno je završena Rodna analiza, kojom su definirani pravci djelovanja i konkretne zadaće kako bi se uspješno integrirala načela programa „Žene, mir i sigurnost“ u OS BiH i poboljšali standardi rodne ravnopravnosti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...