Gdje ulažu najbogatije porodice na svijetu

/

Najbogatije svjetske porodice ulažu više novca u privatni kapital nego u tradicionalne klase imovine kao što su fiksni prihodi i dionice 2021., nastojeći da povećaju povrat ulaganja, pokazao je godišnji izvještaj švajcarske banke UBS, prenosi investitor.me.

Privatni dionički kapital prošle godine je ostvario izvanredne prinose jer su bilioni dolara podsticaja povezanih s pandemijom podstakli rekordan porast sklopljenih ugovora, čija se ukupna vrijednost u 2021. udvostručila u odnosu na prethodne godine.

Ulaganja u privatni kapital najbogatijih porodica na svijetu dosljedno su se povećavala u periodu 2019. – 2021, prema istraživanju UBS-a o poslovima 221 porodice koje imaju bogatstvo od ukupno 493 milijarde dolara.

Direktna izdvajanja pretvorena u postotak njihovih ukupnih ulaganja porasla su na 13% u 2021. s 10% prethodne godine, dok su indirektna izdvajanja sa 7% skočila na 8%.

U međuvremenu, ulaganja s fiksnim dohotkom smanjila su se za dva postotna boda u 2021. na 11% u odnosu na prethodnu godinu, dok su ulaganja u dionice bila stabilna na oko 24%. Čak su i ulaganja u nekretnine, tradicionalno omiljenu imovinu kod bogatih, pale na 12 odsto prošle godine u odnosu na 13 odsto iz 2020.

Reuters javlja da UBS-ova podružnica za upravljanje bogatstvom upravlja imovinom više od 3 biliona dolara. Iz banke se hvale da servisiraju više od polovine svjetskih milijardera.

Investiciona zajednica naširoko prati izvještaj UBS-a jer otkriva navike ulagača milijardera.

Oko 63% ispitanih porodičnih fondova reklo je da više ne smatraju da visokokvalitetni fiksni prihodi pomažu diversifikaciji rizika njihovog ukupnog portfelja. Većina se takođe oslanjala na aktivne strategije menadžera, a ne na pasivne metode ulaganja.

Oko 81% ispitanih porodica uložilo je skoro 3% svog bogatstva u kriptovalute, prvenstveno kako bi naučili o tehnologiji i ostvarili bolji povrat ulaganja.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...