Obilježen 10. juni – Dan oslobođenja planine Klek

/

Prigodnim cjelodnevnim programom, 10. 6. 2022. godine, je obilježen 10. juni – Dan oslobođenja planine Klek, prve oslobođene teritorije na području Grada Zavidovići.

Dobro naoružana i organizovana agresorska vojska zaposjela je najdominantnije kote u namjeri da u potpunosti preuzme kontrolu nad Zavidovićima. Komandanti Opštinskog štaba Tertorijalne odbrane Zavidovići, u strogoj tajnosti, detaljno su isplanirali akciju oslobađanja Kleka, a hrabri borci su u ranim jutarnjim satima, 10. juna 1992. godine – drugi dan Kurban-bajrama, za samo 30 minuta oslobodili ovu značajnu kotu. U znak osvete agresor je isti dan započeo napad na bošnjačka sela u dolini Gostovića prilikom čega je na sela Sinanoviće, Borovnicu, Lijevču, Bajvate, Beše i Mahoje taj dan palo oko 300 granata, a selo Kučice je zaposjednuto i zapaljeno a stanovništvo je protjerano.

Oslobađanjem planine Klek spriječen je prodor agresorke vojske u gradski dio Zavidovića a stvoreni su i uslovi za dalje napredovanje dolinom Gostovića, što se u decembru 1992. godine i desilo, kada je neprijateljska vojska u potpunosti protjerana s ovog dijela Zavidovića. Osvajanje zaposjednutih položaja na planini Klek bilo je presudno za sudbinu i odbranu Grada Zavidovići. U bespoštednoj borbi ranjena su tri pripadnika Teritorijalne odbrane a Ćazim Viković Viko i Mirsad Mehić u ovoj borbi su poginuli.

Mjesna zajednica „Kovači“ u saradnji sa Komisijom za obilježavanje značajnih datuma svake godine organizuje manifestaciju u povodu sjećanja na ovaj datum i u znak zahvalnosti neustrašivim borcima na njihovoj spremnosti i hrabrosti koju su pokazali u borbi sa daleko bolje naoružanim agresorskim vojnicima. Program obilježavanja je završen u nedjelju polaskom kolone auta ispred ureda Mjesne zajednice „Kovači“, a nakon toga, iz naselja Kovačevići, organizovan je pješački pohod na planinu Klek gdje je održan historijski čas, položeno cvijeće i odana počast poginulim borcima.

Gradonačelnik doc. dr. Hašim Mujanović prisjećajući se ovog događaja s početka rata naglasio je da je činom oslobađanja ove dominantne kote spašen grad Zavidovići te je napravljena zabuna u redovima agresorske vojske koja je imala namjeru za veoma kratko vrijeme u potpunosti ovladati Zavidovićima i staviti ga pod svoju kontrolu. Gradonačelnik je borcima čestitao na pokazanoj hrabrosti i odvažnosti u ovoj akciji, te je naglasio da nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti Ćazima Vikovića Vika i njegovog saborca Mirsada Mehića koji su među prvima živote svoje položili u temelje jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Obzirom da se na ovaj datum obilježava i Dan Mjesne zajednice „Kovači“ Gradonačelnik Hašim Mujanović uputio je čestitke predsjedniku Savjeta Mjesne zajednice „Kovači“ Zahidu Avdičeviću te mu se zahvalio na dobroj saradnji sa Gradskom upravom kao i na predanom radu u korist mještana ove Mjesne zajednice. Gradonačelnik je naglasio da je MZ „Kovači“ najbolje organizovana mjesna zajednica sa najviše realizovanih projekata od značaja za sve njene građane a dobri rezultati postižu se samo predanim radom i zalaganjem članova Savjeta MZ „Kovači“ i Zahida Avdičevića, koji je i u protekloj agresiji pokazao spremnost i podnio žrtvu s ciljem odbrane naših Zavidovića i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...