Otkazano slanje britanskih padobranaca u BiH nakon snimka orgijanja vojnika u kasarni

Datum:

Novi komandant britanskih oružanih snaga general Patrick Sanders otkazao je slanje padobranskog bataljona u BiH i na Kosovo nakon što je u javnosti objavljen snimak na kojem se vidi da padobranci učestvuju u orgijama u vojnoj bazi.

Kako piše Indenpendent, oficir padobranske jedinice general Andrew Harrison u pismu upućenom Sandersu naveo je da je “privremeno izgubio povjerenje” u jedinicu Trećeg padobranskog bataljona.

“Ovaj bataljon ima izvanrednu reputaciju, u službi je britanskog naroda i svaki od pripadnika je razočaran zbog gubitka šanse da ponovo bude na zadatku na Balkanu”, naveo je Harrison u pismu.

On je dodao da je odluka generala Sandersa zasnovana na nedavnim disciplinskim incidentima u kasarni “Merville” iz koje su snimci kasnije dospjeli u javnost.

Na snimku koji se pojavio ranije ovog mjeseca prikazana je žena koja ima seks sa osam pripadnika 16. jurišne zračne brigade u kasarni Merville u Colchesteru, Essex, dok su desetine drugih vojnika gledali, a neki ih bodrili. Prema Kraljevskoj vojnoj policiji, žena je bila civil koji je navodno prokrijumčaren u bazu oko 30 puta u proteklih pet mjeseci.

Snimci su bili “prilično slikoviti u detaljima”, rekao je vojni izvor za Times, pokazujući seksualne radnje u različitim dijelovima kasarne. Dok je RMP utvrdio da je orgija bila sporazumna, Sanders je rekao da se ta aktivnost mogla protumačiti kao “ponižavanje žena” i nazvao je “neprihvatljivom, korozivnom i štetnom po reputaciju vojske”.

Oko 300 pripadnika padobranske jedinice trebali su u septembru biti raspoređeni na Balkanu, prenosi Klix.ba

Povezani postovi
Related

Održana sjednica UO BNF-a

U utorak 06. 12. 2022. godine održana je redovna...

Vlada FBiH donijela odluku o isplati 100 KM jednokratne pomoći nezaposlenim osobama

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je,...

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije u slučaju flaširanih voda

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu...

Buduća državna vlast već planira sječu kadrova, ovo su direktori kojima je istekao mandat

Nova vlast znači i novu raspodjelu resora odnosno nove...