Otkazano slanje britanskih padobranaca u BiH nakon snimka orgijanja vojnika u kasarni

/

Novi komandant britanskih oružanih snaga general Patrick Sanders otkazao je slanje padobranskog bataljona u BiH i na Kosovo nakon što je u javnosti objavljen snimak na kojem se vidi da padobranci učestvuju u orgijama u vojnoj bazi.

Kako piše Indenpendent, oficir padobranske jedinice general Andrew Harrison u pismu upućenom Sandersu naveo je da je “privremeno izgubio povjerenje” u jedinicu Trećeg padobranskog bataljona.

“Ovaj bataljon ima izvanrednu reputaciju, u službi je britanskog naroda i svaki od pripadnika je razočaran zbog gubitka šanse da ponovo bude na zadatku na Balkanu”, naveo je Harrison u pismu.

On je dodao da je odluka generala Sandersa zasnovana na nedavnim disciplinskim incidentima u kasarni “Merville” iz koje su snimci kasnije dospjeli u javnost.

Na snimku koji se pojavio ranije ovog mjeseca prikazana je žena koja ima seks sa osam pripadnika 16. jurišne zračne brigade u kasarni Merville u Colchesteru, Essex, dok su desetine drugih vojnika gledali, a neki ih bodrili. Prema Kraljevskoj vojnoj policiji, žena je bila civil koji je navodno prokrijumčaren u bazu oko 30 puta u proteklih pet mjeseci.

Snimci su bili “prilično slikoviti u detaljima”, rekao je vojni izvor za Times, pokazujući seksualne radnje u različitim dijelovima kasarne. Dok je RMP utvrdio da je orgija bila sporazumna, Sanders je rekao da se ta aktivnost mogla protumačiti kao “ponižavanje žena” i nazvao je “neprihvatljivom, korozivnom i štetnom po reputaciju vojske”.

Oko 300 pripadnika padobranske jedinice trebali su u septembru biti raspoređeni na Balkanu, prenosi Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dok prijete secesijom, privreda propada: 300 radnika u RS ostalo bez posla

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u...

U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena,...

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...