Objavljeni transkripti razgovora Putina i Dodika: Evo o čemu su pričali

/

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se prije dva dana sa predsjednikom Rusije Vladimirtom Putinom. Kremlj je objavio transkript dijela tog susreta, tačnije uvodnog dijela sastanka.

U uvodnom dijelu Putin je pozdravio Dodika, zaželio mu dobrodošlicu, a onda je član Predsjedništva BiH preuzeo riječ. Govorio je cijeni gasa i novom gasovodu, a nije zaboravio ni da spomene Christiana Schmidta i to kako je imenovan za visokog predstavnika.

Transkript dijela sastanka objavljen je na zvaničnoj stranci Kremlja, Kremlin.ru.

Vladimir Putin: Veoma mi je drago što Vas vidim. Dobro veče.

Razvili smo veoma dobre odnose od kada ste na čelu Republike Srpske i u sadašnjem svojstvu.

Hvala Vam što ste došli na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da Vam je bilo korisno, zanimljivo.

Nažalost, u sadašnjim uslovima sa Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo Vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno sa onima koji žele da te odnose održe. A koliko ja znam, Vi ste jedan od tih ljudi.

Drago nam je da vas vidimo. Dobrodošli.

Milorad Dodik: Hvala, gospodine predsjedniče. Hvala na pozivu, hvala na riječima podrške. Želim da Vam se zahvalim za sve što radite za nas.

Danas je bio težak dan. Generalno, ovo su teška vremena, teški uslovi, i to ste više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Pokušavamo da sprovodimo našu politiku bez uticaja, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju.

Hvala Vam što ste omogućili da se cijena gasa zadrži u prethodnim uslovima do nove godine. Mislimo da ne može biti alternative ruskim energentima, želimo da nastavimo sa investicijama.

Danas sam razgovarao sa gospodinom Milerom, idemo ovim putem – izgradnjom kraka gasovoda. Neophodno je završiti neke proceduralne stvari u vezi sa ugovorom između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi.

Vaša preduzeća nastavljaju sa radom u Republici Srpskoj, Zarubežnjeft zadržava zaposlenost i svoje poslovanje. Nastavljamo da radimo na razvoju naše saradnje u oblasti medicine, mnogi vaši specijalisti dolaze u Banju Luku iz Sankt Peterburga. Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija.

I tako pomno pratimo situaciju oko Ukrajine i razumijemo kontekst, vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava da uđe u sve segmente. Živimo ovaj život više od 20 godina, još imamo sve.

Želim da Vam kažem – prošli put kad sam Vam o tome govorio – da su sada napravili korak dalje: bez odluke Savjeta bezbjednosti postavili Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone za nas. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo da priznamo ovakvo stanje, jednostavno se ne možemo ponašati drugačije. S druge strane, u Bosni i Hercegovini postoji evropska vojna misija Altea, koja se svake godine obnavlja kroz Savjet bezbjednosti.

Izvor: oslobodjenje.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...