Šta nakon usvajanja u Domu naroda: Izborni zakon će pasti u Predstavničkom domu

/

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu su usvojili HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Šta dalje

Izmjene i dopune Zakona podržalo je sedam delegata, šest je bilo protiv, dok je jedan delegat bio suzdržan, čime je Zakon prošao, s obzirom na to da je imao podršku većine prisutnih, piše Avaz.ba

Riječ je o prijedlogu koji je krajem aprila u parlamentarnu proceduru uputio Dragan Čović. Izmjene se tiču izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, delegata Doma naroda i izbor članova Centralne izborne komisije (CIK). Ipak, iako je prijedlog usvojen u Domu naroda, u kojem SNSD i HDZ imaju natpolovičnu većinu, šanse da bude usvojen u Predstavničkom domu su gotovo nepostojeće.

Naime, od 42 delegata, u Predstavničkom domu čak njih 24 dolazi iz probosanskih stranaka. S obzirom na to da se većina probosanskih stranaka oštro izjasnila protiv predloženih reformi, to znači da ovakav prijedlog ne može imati ni opću, a pogotovo ne entitetsku većinu.

U startu je jasno da će sve probosanske stranke biti protiv predloženih rješenja. Lider NiP-a Elmedin Konaković svoje negodovanje izrazio je naglašavajući da je, zahvaljujući četvrtoj stolici u Klubu Srba koji je SNSD-u omogućila SDA, bilo moguće usvojiti ovakav zakon.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da HDZ-ov prijedlog onemogućava implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava.

– Sigurno neće proći na Predstavničkom domu. Druga stvar, Dom naroda FBiH se pretvorio u jedan alat kojim bi se ovakve blokade kakve sada imamo, zbog kojih je Čavara završio na crnoj listi, ovjekovječile – kazao je Izetbegović.

Uprkos minimalnim šansama, Čović je izrazio nade da će izmjene Zakona biti usvojene.

– Nadati se da ćemo u Predstavničkom domu imati kvalitetnu raspravu i dovoljno mudrih ljudi da napravimo izmjene u Izbornom zakonu – poručio je Čović.

Nema šanse

Delegat SDS-a Mladen Bosić, koji je prilikom glasanja bio suzdržan, kazao je kako se stvari nisu pomjerile s mrtve tačke i da će Zakon pasti na Predstavničkom domu.

I uistinu, kao što je Bosić i rekao, potpuno je jasno da će Zakon pasti u Predstavničkom domu. Svjesni su toga i u HDZ-u, ali je posljednji potez u Domu naroda tek još jedan pokušaj da izvrše pritisak na probosanske partnere i pitanje Izbornog zakona drže u životu. Ipak, jasno je da ono ne može biti riješeno bez dogovora svih ključnih političkih aktera, kao i da to izvjesno neće biti prije izbora.

Hrvati biraju Hrvate

Prema HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona, koji je usvojen u Domu naroda BiH, uveo bi se drugačiji način izbora članova Predsjedništva formiranjem više izbornih jedinica u FBiH, čime bi hrvatskom stanovništvu bilo osigurano da bira jednog člana, dok bi se hrvatski klub u Domu naroda u FBiH popunjavao predominantno iz većinski hrvatskih kantona

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...