Arnautović: U toku je proces pripreme za štampanje glasačkih listića

Datum:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) održala je danas press konferenciju kako bi javnost upoznali sa završenim aktivnostima.

Kako su na samom početku istakli, CIK je okončao proces ovjere, te je ovjereno145 političkih subjekata za učešće na izborima, piše Avaz.ba

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je napomenuo da koalicija ima status političke stranke u izbornom procesu i da se ne može povući do završetka ovjere rezultata.

Još se ne zna koliko osoba van BiH može glasati

– Rok za podnošenje kandidatskih listi traje do 4. jula, a počeo je danas. Političkim strankama će biti olakšano da putem aplikacije e-kandidati dostave liste, sto je jos jedan korak ka digitalizaciji izbornog procesa. Kandidati moraju voditi računa da dostavljaju tačne podatke – naglasio je Arnautović.

Aplikacija omogućava političkom subjektu da kreira listu u skladu sa zakonom i obavještava ako kandidat ne ispunjava uslove. Uspostavljanje ove aplikacije je omogućeno zahvaljujući Misiji OSCE-a.

– Iz Njemačke je unos podataka izvršilo preko 5.000, Austrija oko 1.800, ali nije završena prijava osoba i ne može se reći koliko osoba ostvaruje pravo za glasanja van BiH. Usporen je proces provjere prijava jer finansijska sredstva za izbore nisu bila na vrijeme obezbijeđena – rekao je Arnautović.

Arnautović je pozvao sve birače, medije, da izvrše uvide u biračke spiskove i prijave nepravilnosti. On je također pozvao sve na press konferenciju, koja će biti organizirana u subotu u hotelu Hills. Dodao je da će sve press konferencije biti prenošete uživo putem YouTubea.

Štampanje glasačkih listića

Arnautović je pozvao javnost da CIK zaprati i putem Facebook stranice koju su napravili.

Na pitanje novinarke “Dnevnog avaza” kada će početi štampanje glasačkih listića i koliko će trajat taj proces, Arnautović je rekao da su u toku pripreme.

– Imamo rokovnik radnji, zahvaljujući odlukama Visokog predstavnika osigurali smo sredstva i u toku je proces pripreme, nabavlja se materijal, sve ide svojim tokom, početkom avgusta bi trebali distribuirati dio listova prema inostranstvu i tad će biti okončan proces – zaključio je Arnautović.

Povezani postovi
Related

Danas sunačano, iduće sedmice bit će do 40 stepeni

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano vrijeme. Vjetar slab do...

Ekonomista objavio graf o tome kako su ljudi iz BiH, Srbije i Hrvatske bježali u Njemačku

Dejan Kovač, hrvatski ekonomista i bivši kandidat za predsjednika...

U BiH propalo više od milion i 300.000 vakcina protiv COVID-19

U Bosni i Hercegovini do sada je propalo 1.300.657...

Poljoprivrednici nisu optimisti u vezi s prinosom pšenice

Žetva pšenice u Srpskoj kreće naredne sedmice, a poljoprivrednici...