Povrće koje je loše za vašu štitnu žlijezdu

/

Štitna žlijezda je važna žlijezda u dnu vašeg vrata. On stvara i proizvodi hormone koji rade sa mnogim sistemima u vašem tijelu, uključujući oslobađanje i kontrolu tiroidnih hormona koji kontrolišu metabolizam.

To je proces u kome se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitne žlijezde, to je zato što vaša štitna žlijezda proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlijezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu biti uzrokovani raznim stvarima poput nedostatka joda ili čak genetike.

Registrovana dijetetičarka Moli Hembri, napominje da je najčešće stanje štitne žlijezde neaktivna štitna žlijezda ili “hipotireoza”.

“Često glavni neželjeni efekat hipotireoze je povećanje tjelesne težine”, kaže Hembri.

“Ako iznenada dobijete na težini, posebno ako vam se čini da to nije u skladu sa vašim trenutnim navikama u ishrani i vježbanju, važno je da razgovarate sa svojim ljekarom da biste riješili sve osnovne probleme, koji u nekim slučajevima mogu uključivati hipotireozu.”

Obraćanje pažnje na ono što jedete, može imati veliki uticaj na stanje vaše štitne žlijezde.

“Gojtrogeni su namirnice koje sadrže jedinjenje zvano “goitrin”, koje može ometati sintezu tiroidnih hormona, zajedno sa nedostatkom joda“, kaže Hembri.

Prema Hembri, goitrogeni uključuju nekuvano povrće kao što su brokoli, karfiol i kupus, kao i soja. Međutim, da biste se oslobodili nekih potencijalnih negativnih efekata povrća, možete ih jednostavno zagrijati.

“Zagrijavanje povrća krstaša eliminiše njegovu goitrogenu aktivnost”, kaže Hembri. U radu objavljenom u “British Medical Journal”, istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana igra važnu ulogu kada se fokusirate na probleme sa štitnom žlijezdom. Konzumiranje prekomjerne količine hrane u jednom pravcu dok isključujete drugi može uticati na rad vaše žlijezde.

Na primjer, previše masti, vlakana i joda. Takođe, određeni neidentifikovani hranljivi sastojci koji se nalaze u povrću mogu biti goitrogeni kada se unose u velikim količinama. Kako je Hembri takođe primjetila, oni su prisutni u kupusu i drugim članovima te porodice. Kao i uvijek, prije bilo kakve značajne promjene u ishrani, važno je da se konsultujete sa svojim ljekarom.

Izvor: B92

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...

Probudili ste se umorni? Ove namirnice napunit će vas energijom

Loše ste spavali? Stručnjaci se slažu da bi san...

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...