Najstarije “tačno vrijeme” odlazi u istoriju nakon 89 godina

Datum:

Francuska, prva zemlja koja je uvela ‘glasovni sat’ koji je informirao zainteresirane o tačnom vremenu, u četvrtak u ponoć isključila je uslugu nakon 89 godina. 

Državna telefonska kompanija uslugu točnog vremena, koja je koštala 1,50 eura po pozivu, ukinula je jer za nju u vrijeme pametnih telefona nije bilo interesa.

Potpuno je drugačije 1933. kad je prvi automatski glasovni sat uveden u pariškom opservatoriju, astronomskom istraživačkom centru.

Dvadeset telefonskih linija primilo je 140.000 poziva, od kojih je zbog tadašnje tehnologije moglo biti odgovoreno na samo 20.000.

Prije nego je uveden ‘glasovni sat’, osoblje je moralo osobno odgovarati na pitanja o tome koliko je sati na telefonskoj liniji u opservatoriju.

Tehnologija se s vremenom usavršavala, od 1991. povezana je s atomskim satom u opservatoriju i moglo se tako nastaviti do 2085. bez ikakvih dodatnih ulaganja.

Usluga se, međutim, i dalje nudi i drugim zemljama. U Njemačkoj primjerice, Telekom Deutschland kaže da su pozivi i dalje vrlo popularni, posebno u danima kada se mijenja vrijeme s ljetnog na zimsko ili obrnuto.

Izvor: N1

Povezani postovi
Related

Ovo je nedjeljni novčani horoskop do 21. augusta: Koji znak horoskopa smije obaviti skupe kupovine?

Neke od znakova horoskopa, kako tvrde astrolozi, čeka dobra...

Otkriven razlog zašto nas koncentracija čini umornima

Dugotrajna koncentracija obično nas čini umornima, iako se ne...

Unaprijedite svoja kulinarska umijeća, napravite domaće čili ulje

Unaprijedite svoja kulinarska umijeća i pripremite ovo ulje. Sastojci: 1/4 šoljice...

Pet navika koje usporavaju gubitak masnoće u predjelu stomaka

Određene životne navike mogu otežati pa čak i onemogućiti...