Kako uspješno rashladiti prostoriju bez klima uređaja

/

Našu zemlju zahvatio je toplotni val, a i narednih dana prognoziraju se izrazito visoke temperatue. Vrućina nikome ne prija pa svi želimo što brže i lakše rashladiti prostorije u kojima boravimo.

Mnogi prostor u kojem borave rashlađuju klima uređajem, ali oni koji nemaju ugrađen u svom domu ili pak brinu da će previše rashlađena prostorija utjecati na njihovo zdravlje mogu posegnuti i za alternativnim rješenjima.

Temperaturu u prostoru u kojem boravite svakako možete ublažiti tako što ćete izvesti nekoliko jednostavnih trikova poput zamračivanja, isključivanja električnih aparata ili uz pomoć ventilatora.

Spustite roletne

Zamračivanjem prostora roletnama spriječit ćete ulazak sunčevih zraka u prostor te ćete na taj način smanjiti toplotu tokom dana.

Ako nemate roletne na prozorima, onda koristite zavjese u svijetlim bojama i držite ih navučenima preko prozora.

Trikovi s ventilatorom

Tokom toplih ljetnih dana mnogi prostor rashlađuju uz pomoć ventilatora. Mnogi ventilator koriste tako što ga okrenu prema mjestu gdje se oni nalaze. Međutim, bolji efekat rashlađivanja postići ćete ako ventilator stavite ispred otvorenog prozora kako bi taj hladni zrak zaista cirkulirao.

Također, možete napraviti i tzv. ‘dvostruki vjetar’ u sobi, kojim ćete topli zrak izbaciti iz prostorije i propustiti hladniji. Kao prvo, po danu zatvorite sve prozore i vrata i spustite sve roletne, a ovaj trik s ventilatorom radite noću, tako što ćete otvoriti sve prozore i uz prozor staviti ventilator okrenut da puše prema van. Tako ćete topao zrak izbaciti van. Drugi ventilator stavite uz drugi prozor, ali ga okrenite prema unutra, da vrti hladniji zrak izvana prema unutrašnjosti.

Postoji još jedan trik kojim ćete ventilator bolje iskoristiti, tako što ćete staviti posudu s ledom ispred ventilatora koji puše prema unutra i tako sami napraviti “klimu”. Kada zrak prelazi preko leda, led ga hladi i vrti osvježavajući hladniji zrak po sobi.

Isključite električne uređaje

Elektični uređaji dodatno zagrijavaju prostor, čak i obična sijalica. Stoga se preporučuje da isključite svjetlo kako ne biste dodatno zagrijavali prostoriju. Također, isključite sve elektroničke uređaje i utikače iz utičnice. Mogu emitirati toplinu čak i ako nisu u upotrebi.

Koristite pamučne materijale

Pobrinite se da plahte u vašem domu budu 100 posto od pamuka. Pospremite saten i poliesterske plahte za hladnije noći i zamijenite ih pamučnom posteljinom. Pamučni materijal je prozračniji i ugodan je za kožu.

Na prozor stavite mokru krpu

Otvoreni prozor i mokra krpa rade istu stvar kao led i ventilator. Prije nego što idete spavati, širom otvorite prozor i preko njega stavite mokru plahtu, peškir ili krpu. Tako ćete umjesto toplog dobiti hladni i osvježavajući povjetarac.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...