Trideset godina džemata Mekiš-Dobropolje

Datum:

Ove godine, tačnije 17.07.2022. se navršava trideset godina od formiranja Džemata Mekiš-Dobropolje koji djeluje u okviru Medžlisa IZ Tešanj. Naime, ratne 1992. godine se formirao ovaj džemat koji je ranije djelovao u okviru džemata Dibekhana džamije Tešanj.

Iako su na prostorima ova dva sela postojala tri mekteba (u gornjem Dobropolju, gornjem Mekišu i u Dobropolju) sam džemat se formirao tek u julu 1992. godine. Prvi imam ovog džemata je bio Osman ef. Halilović, zatim je imam bio Muhamed ef. Brka, a nakon njega najduže je imam bio Hasan ef. Halilović sve do 2014. godine.

Nakon kratkog službovanja Dženisa ef. Mulića od 2015. godine imam je Suljo ef. Djedović. Džemat Mekiš-Dobropolje je 2006., svečano otvorio džamiju koja ima i sve popratne sadržaje (učionicu, prostore za okupljanje i sportske aktivnoati, čajdžincu, kao i prostoriju mjesnog imama i biblioteku).

Najveći vakif ovog džemata je hadži Muharem Sejdić koji je najzaslužniji što ovaj džemat imam jednu od najljepših i najvećih džamija na prostoru Zeničkog muftiluka.

Za nedjelju 17.07. ove godine povodom godišnjice najavljen je mevlud na kojem će predavači biti hafiz Ammar ef. Bašić i glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad ef. Omerbašić.

Povezani postovi
Related

Prelijepa svadba u Tešnju: Ibrahim Bilčević i Emina Ahmetlić uplovili u bračne vode

Jučer smo bili svjedoci prelijepe svadbe dvoje mladih ljudi....

Tešanj: Mladi kroz druženje i učenje stvaraju bolju budućnost sebi i drugima

Ekonomska kriza, česta politička previranja i mnogobrojni drugi faktori...

Za vikend u Tešnju rođeno osam beba

U izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj stoji da je...

Tešanj: U danima vikenda čak sedam saobraćajnih nezgoda

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da je u...