Trideset godina džemata Mekiš-Dobropolje

/

Ove godine, tačnije 17.07.2022. se navršava trideset godina od formiranja Džemata Mekiš-Dobropolje koji djeluje u okviru Medžlisa IZ Tešanj. Naime, ratne 1992. godine se formirao ovaj džemat koji je ranije djelovao u okviru džemata Dibekhana džamije Tešanj.

Iako su na prostorima ova dva sela postojala tri mekteba (u gornjem Dobropolju, gornjem Mekišu i u Dobropolju) sam džemat se formirao tek u julu 1992. godine. Prvi imam ovog džemata je bio Osman ef. Halilović, zatim je imam bio Muhamed ef. Brka, a nakon njega najduže je imam bio Hasan ef. Halilović sve do 2014. godine.

Nakon kratkog službovanja Dženisa ef. Mulića od 2015. godine imam je Suljo ef. Djedović. Džemat Mekiš-Dobropolje je 2006., svečano otvorio džamiju koja ima i sve popratne sadržaje (učionicu, prostore za okupljanje i sportske aktivnoati, čajdžincu, kao i prostoriju mjesnog imama i biblioteku).

Najveći vakif ovog džemata je hadži Muharem Sejdić koji je najzaslužniji što ovaj džemat imam jednu od najljepših i najvećih džamija na prostoru Zeničkog muftiluka.

Za nedjelju 17.07. ove godine povodom godišnjice najavljen je mevlud na kojem će predavači biti hafiz Ammar ef. Bašić i glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad ef. Omerbašić.

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...