Nove metode rada u školama u ZDK: Ne može i ne mora svaki učenik biti odlikaš

Datum:

Zeničko-dobojski kanton, prvi u Federaciji BiH, od septembra počinje s primjenom novih nastavnih planova i programa, prilagođenim standardima Europske unije u okviru nove kurikularne reforme.

Broj odličnih učenika u našim školama svake godine sve je veći, a posljednji PISA testovi pokazaju da je svaki drugi učenik u Bosni i Hercegovini funkcionalno nepismen.

Akif Kopić samo je jedan od 420 nastavnika iz Zeničko-dobojskog kantona koji sa novom školskom godinom počinje i sa novim metodama rada. Iako iza sebe ima skoro 40 godina radnog staža, u projektu reforme obrazovanja ovog kantona, dobrovoljno učestvuje, kao i svaki pravi pedagoški radnik.

Da djeca postignu rezultate u nastavi, ali na način funkcionalniji nego do sad. Jer ovo bubanje zaista nije svrsishodno – ističe Akif Kopić, nastavnik razredne nastave u OŠ “Vladimir Nazor”, u Zenici.

A dokaz da je to istina te ujedno i razlog prve kurikularne reforme u osnovnim školama i srednjem općem obrazovanju u Zeničko-dobojskom kantonu, i u Federaciji, jeste PISA istraživanje, koje kaže: Svako drugo dijete iz naše zemlje je funkcionalno nepismeno,a naši srednjoškolci su na nivou osnovaca iz razvijenih zemalja.

Kad smo dobili rezultate PISA istraživanja, to je bilo 2019. godine, to je bio jedan od bitnih motiva, pravaca u kojem trebamo djelovati kada je izmjena nastavnih planova i programa u pitanju – kaže Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture Graphics text i sporta ZDK.

U izmjeni planova i programa te njihovoj prilagodbi evropskim standardima učestvovalo je 150 stručnjaka iz cijele zemlje uz smjernice međunarodnih organizacija.

Mi smo osavremenili stare nastavne planove i programe i tako da će i učitelji imati više kreativnosti, više svoje mašte u načinu i kreiranju samog nastavnog procesa, ali će moći sa ovom kurikularnom reformom da se vrednuje učenički rad lakše, vrednuje se rad nastavnika, ali samo vrednovanje i eksterno vrednovanje škola – ističe Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda ZDK.

U ovoj sada, eksperimentalnoj fazi dobrovoljno će učestvovati 50 posto škola u ZDK. Nakon toga uslijedit će analiza urađenog, a ključno je, ističu stručnjaci, da svoje mišljenje daju svi uključeni u obrazovni proces.

Jako je važno da ova reforma, koja je krenula, čuje emiprijski glas koji ide s terena u narednoj godini, jer to će postiči željene rezultate. Da ne bude, da imamo recimo prosjek u većini škola preko 4, a da imamo rezultate kompetencija potpuno suprotne onim što piše u postignućima – kaže za BHRT Mirnes Varupa, direktor OŠ “Vladimir Nazor”.

Također dio reforme, osim prilagodbe sredstava te načina poučavanja, jeste i shvatanje da svaki učenik ne može i ne treba biti odlikaš, jer bez toga obrazovanje će se ponovno vratiti na staro, a to znači golem trud bez praktičnog efekta.

Izvor: Zenit.ba

Povezani postovi
Related

Blago uvećan broj hospitaliziranih zbog Covida u bolnicama ZDK-a

Kantonalna bolnica Zenica trenutno na liječenju ima 23 pacijenta...

Završena modernizacija dijela regionalne ceste R446 Zavidovići-Kamenica

Završena je modernizacija dijela regionalne ceste R466 dionica Zavidovići-Kamenica,...

Ministarstvo za privredu ZDK isplatilo subvencije u iznosu od 1,5 miliona KM

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je privrednim subjektima u...

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK isplatilo stipendije u iznosu od 750 KM

Gradovima i općinama u Zeničko-dobojskom kantonu danas su doznačena...