Također, traže od Vlade, odnosno premijera i resornih ministarstava, da se u što kraćem vremenskom periodu održi zajednički sastanak predstavnika Vlade, Federalnog zavoda PIO, Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH.

Na današnjoj sjednici Upravni odbor je razmatrao Uredbu Vlade od 7. jula 2022. godine, a koja se odnosi na pomoć stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera podržao je Uredbu Vlade, a koja se odnosi na pomoć penzionerima, ali smatju da je to u ovom momentu nedovoljno i da treba još rješavati kroz donošenje ekonomsko-socijalnog programa.

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH zahtjeva od Vlade Federacije da u skladu sa članom 80. Zakona o PIO a koji se odnosi na vanredno usklađivanje penzija, preinači svoju odluku koju je donio u aprilu 2022. godine o vanrednom usklađivanju penzija od juna mjeseca 2022. godine za 3,5 posto.

Tražimo da se u skladu sa članom 81. Zakona o PIO izvrši povećanje iznosa najniže penzije u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma od 28.06.2022. godine ne manje od 10 posto“,  saopćio je Savez udruženja penzinera u FBiH.

Izvor: zenicainfo.ba