Uprava za indirektno oprezivanje BiH izmijenila podzakonske akte zbog novog Zakona o carinskoj politici

Datum:

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj 56. sjednici usvojio je više podzakonskih akata koji se odnose na početak primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH koji stupa na snagu od 1.8.2022. godine.

Na današnjoj sjednici članovi UO stavili su van snage Odluke o troškovima pregleda robe izvan mjesta rada i izvan radnog vremena carinskih organa jer će od 1. 8. 2022. godine ta oblast biti regulirana zakonom i Odlukom o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Korigiran na inicijativu

Osim odluka iz oblasti carinske politike UO UINO usvojio je danas Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji je korigiran na incijativu više udruženja prijevoznika, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva privrede i preduzetništva u Vladi RS te slobodnih zona Visoko i Hercegovina.

Nakon obavljenih konzultacija Uprava je tokom pripreme Pravilnika uključila sve izmjene koje se odnose na građevinske objekte, slobodne zone i utvrđivanje osnovice za obračun PDV-a za strani prijevoz putnika sa popratnom dokumentacijom.

Stupanje na snagu

Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o kompenzatornoj kamati koja i dalje iznosi 12 posto i važe do 31.12.2022. godine, a uzete su u obzir i okolnosti stupanja na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH.

Svi ovi podzakonski akti bit će objavljeni u „Službenom glasniku BiH“ i na web stranici UINO kako bi korisnici mogli biti upoznati s novim propisima.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Školski pribor poskupio i do 50 odsto

Pripreme za povratak đaka u klupe su već počele,...

Negativan prirodni priraštaj u osam kantona u FBiH, u junu rođena 1.281 beba

U Federaciji BiH u junu je rođena 1.281 beba,...

Samo u BiH: Raspisan konkurs za poziciju “pomoćnika pomoćniku”

Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda svjedoci smo...

Boravišnu dozvolu EU dobilo 33.212 državljana BiH

Boravišnu dozvolu EU dobilo 33.212 državljana BiH Samo u 2018....