Bio bankar u Londonu, pa se vratio u BiH: Pokrenuo farmu na Bjelašnici

/

Priče uspješnih i ostvarenih osoba koji se vraćaju sa užitkom u Bosnu i Hercegovinu kako bi gradili nešto novo stalno iznenadi i oduševi. Jedan od njih je Sejfudin Hodžić koji je bio bankar u Londonu i sve to zamijenio za život na planini. I to na Bjelašnici u svojoj rodnoj BiH.

Kako ovaj direktor Farme Bjelašnica najavljuje – sve je to sa ciljem rađanja novog sistema koji itekako može doprinijeti i ovdašnjim poljoprivrednicima.

Sistem “krava i tele”

– Iz Londona sam se vratio na bosanskohercegovačke planine kao bankar, da radimo, gradimo i uspostavimo novi sistem vrijednosti u našoj državi Bosni i Hercegovini – poručio Sejfudin Hodžić.

Ova farma, kaže direktor, ima namjeru da započne novu industriju, a to je razvoj sistema “krava i tele”.

Takav sistem, pojasnio je Hodžić, podrazumijeva da krave pasu čistu bosansku travu, slobodno šetaju, a cilj je organski proizvoditi crveno meso za bh. tržište.

Trenutno ima 10 grla

Hodžić je, uz pomoć podsticaja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, uspio napraviti farmu na kojoj je trenutno deset grla, a najavljuje kako će ih dogodine biti stotinu, i to francuske pasmine “Salers” koja podnosi nadmorske visine od 1.500 metara, kao i niske temperature do – 30 stepeni.

– Bez obzira na svu onu modernu civilizaciju, kako je zovu na zapadu, ipak, nema nigdje lijepog života kao na svom kraju, u svojoj domovini – zaključio je Hodžić.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi

Vokabular koalicionih partnera na nivou kafanskog: Ko je narkoman, ko alkoholičar, a ko potrčko?

Predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) već godinama važi za...

Salku Zildžića danas puštaju iz pritvora u Užicu, kaznu će izdržavati u Tuzli

Viši javni sud u Užicu prihvatio je sporazum o...

Spoljnotrgovinski deficit BiH veći od sedam milijardi KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH koji su objavljeni...

Alarmantni i poražavajući podaci: Broj korisnika javnih kuhinja neprestano raste

Oko 19.000 građana Bosne i Hercegovine hrani se u...