Ekonomista Faruk Hadžić o poskupljenjima: Upozoravao sam još u januaru, ali nije bilo sluha

Datum:

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, oglasio se nakon što je Vlada FBiH potvrdila da će doći do povećanja cijena plina do kraja ove godine. Podsjetio je da je upozoravao sve ovo, ali nije bilo sluha.

“Sjećate li se kada sam u januaru ove godine upozorio da će Federacija BiH napraviti historijsku grešku ako rast prihoda od poreza ne uloži u smanjenje poreskog opterećenja na rad, time direktno pomogne radnicima da dobiju veće plate, a privredi da omogući lakše poslovanje kroz niže troškove?  Tada sam naveo da što budemo duže čekali, da će kasnije mjere biti bolnije i teže za provesti. Danas svjedočimo inflaciji koja je na rekordnom nivou i koja svakim danom razara naše društvo i ekonomiju”, naveo ja Hadžić na društvenim mrežama.

Dodaje kako su sindikati najavili da će tražiti veće plate za radnike, a kamatne stope su krenule rasti.

“To sam također najavio početkom godine, doduše one kreću rasti puno agresivnije nego što je bilo ko očekivao. Cijena energenata je također značajno povećana, a u prilog ne ide ni povećanje cijene gasa koje je najavljeno jučer. Izostanak pravih mjera pomoći i pripreme građana i privrede, skupo će nas koštati i to možda puno brže nego što to mnogi misle i očekuju. Poreska politika u našoj državi će, na ovaj način organizovana, prije biti teret nego podrška u ovoj krizi koja će nažalost biti samo još teža. Odgovorna politika bi je hitno mijenjala”, zaključio je Hadžić.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi
Related

Predstavili se kao policajci pa pretresali auto, uhapšen trojac

Lj.J. iz Laktaša, A.Š. iz Kneževa i Ž.V. iz...

Jusuf Arifagić za ZOS radio: “Ekonomija je ključ pomirenja”

Jusuf Arifagić, poznat je kao jedan od najvećih farmera...

BiH: U požarima najviše stradaju životinje, 90% slučajeva uzrok je čovjek

U proteklih 10 godina veliki broj požara zahvatio je...

Izdato narandžasto upozorenje: Sutra u BiH temperature do 40 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog...