Njemački naučnik smatra da su pčele inteligentne i da posjeduju emocije

Datum:

Laris Chittka, profesor osjetne i bihevioralne ekologije na Queen Mary Univerzitetu u Londonu, kazao je kako postoje sugestivni dokazi da postoji određeni nivo svijesti u pčelama i da imaju stanja slična emocijama.

Nijemac se bavio istraživanjem pčela 30 godina i smatra se jednim od najvećih svjetskih eksperata kada su u pitanju osjetni sistemi i spoznaja.

U svojoj posljednjoj knjizi “The Mind of a Bee”, on tvrdi da pčele trebaju našu zaštitu ne samo zato što su korisne za usjeve, oprašivanje i biodiverzitet nego i zato što bi moglo biti da su osjećajna bića i ljudi imaju moralnu obavezu da obezbjede njihov opstanak.

“Naš rad i rad drugih laboratorija pokazao je da su pčele jako inteligentne individue. One mogu brojati, raspoznavati ljudske face, naučiti upotrebu jednostavnih alata i apstraktnih koncepata,” kazao je Chittka.

On vjeruje da pčele imaju emocije, mogu planirati i zamišljati stvari i mogu sebe prepoznati kao jedinstvene jedinke drugačije od drugih pčela. Do zaključaka je došao provodeći eksperimente u laboratoriji sa ženskim pčelama radilicama.

“Kad god pčela napravi nešto kako treba, dobije nagradu šečer kao nagradu. Tako ih treniramo, na primjer, da prepoznaju ljudska lica. U ovom eksperimentu, pčele koje su pokazale nekoliko jednobojnih slika ljudskih lica saznale su da je jedno povezano s nagradom od šećera. Tada im dajemo izbor različitih lica od kojih su neka bez nagrade, onda ih pitamo koje biraju, i doista, oni mogu pronaći ono pravo u nizu različitih lica,” objasnio je Chittka jednu od metoda prenosi Guardian.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi
Related

August je pravo vrijeme za sadnju nekoliko biljaka: Jedna od njih je mnogima na popisu omiljenih

Svako ko se bavi poljoprivredom, profesionalno ili samo u...

Vrijeme je rizičnih promjena: Ovan se mora čuvati besposlice, a Rak arogancije

Horoskop ističe da od 11. augusta Venera prelazi u...

Funkcije Vibera zbog kojih je postao omiljena aplikacija na Balkanu

Ako pogledamo statistiku, jasno se može videti da je...

Riba, sir i crveno meso imaju veliki uticaj na okolinu

Već godinama se proteže stav da je jesti voće...