Požari opet bukte Hercegovinom: Zemlja u plamenu, vlasti spavaju

Datum:

Bosna i Hercegovina nije spremna samostalno odgovoriti na požare, a ni na druge prirodne nesreće. Iako je Predsjedništvo BiH ovaj put postiglo saglasnost te su helikopteri BiH pružili pomoć u gašenju požara na požarištima u Hercegovini, od Konjica do Čitluka, razmatra se i traženje međunarodne pomoći.

Podsjetimo, i 2021. godine je naša država tražila od Hrvatske da pošalje kanadere kako bi pomogli u gašenju požara, jer BiH nema nijedan.

Obećanja vlasti

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović kazao je za „Avaz“ kako je frustrirajuće iz godine u godinu slušati obećanja vlasti o kupovini kanadera i air tractora.

– Iskustveno znamo da ta obećanja ne bivaju ispunjena i unaprijed znamo da će se ista stvar desiti i naredne godine. Frustrirajuće je, također, gledati ljude čija je to odgovornost kako ništa ne čine po tom pitanju – rekao je Magazinović.

Smatra kako je u pravu svako ko s gorčinom komentira taj izostanak odgovornosti i nerad.

– U pravu postoje dvije vrste krivičnih djela, jedna kada nešto učinite, ali postoji i krivično djelo nečinjenja i zaista se postavlja pitanje da li postoji krivična odgovornost onih koji ne poduzimaju ništa na tome da se spriječe ili umanje negativni efekti požara za koje unaprijed znamo da će biti – istakao je Magazinović.

Nedovoljni resursi

Husein Hodžić iz Štaba civilne zaštite u Konjicu na terenu je od petka, kada je došlo do požara u šumi kod Boračkog jezera. Nakon što je Civilna zaštita isti dan poslala zahtjev OSBiH za upotrebu helikoptera u nedjelju je sastavljen i zahtjev za međunarodnu pomoć Republici Hrvatskoj kako bi pomoću kanadera ugasili požar koji bukti.

– Resursi koje imamo na području BiH ne mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe koje se nađu kako u Konjicu tako i u drugim općinama. Uputili smo zahtjev za međunarodnu pomoć. Pokušat ćemo prvo vlastitim resursima ugasiti vatru, a ukoliko ne uspijemo, aktivirat ćemo obrazac koji smo popunili i poslali – kazao nam je Hodžić.

Specijaliziran hidroavion

Kanader je hidroavion specijaliziran za gašenje požara u šumama i na nepristupačnom terenu.

Građen je tako da u niskom letu, nad vodenom površinom, može zahvatiti gotovo 5,5 tona vode i zatim je odjednom izliti na požar tzv. vodenom bombom.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Puna plata prilikom održavanja trudnoće i za oboljele od malignih bolesti

Republika Srpska bi uskoro trebalo da dobije novi zakon...

Masovna tučnjava u Kalesiji: Navodno se potukle osobe iz dva naselja

U centru Kalesije prije dvije noći došlo je do...

Otkupljivači nude sedam KM za malinu, tvrde da nema potražnje

Iako je berba malina u Republici Srpskoj u završnoj...

Od narednog mjeseca brže do Hercegovine i mora

Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste...