Tešanj: Na području Dolca uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Datum:

Od strane Tima za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (TUN tim) Federalne uprave civilne zaštite u saradnji sa Službom civilne zaštite, izvršeno je uklanjanje prijavljenog zaostalog neeksplodiranog ubojnog sredstva (NUS) na području Dolca u MZ Raduša.

Radi se o neeksplodiranoj ručnoj bombi koja je pronađena u koritu potoka u neposrednoj blizini izvora pitke vode. Istu su pronašle tri djevojčice koje su točile vodu na izvorištu. Savjesnim i odgovornim postupanjem su odmah obavijestile roditelje, te je prijava proslijeđena Službi civilne zaštite, nakon čega je angažovan dežurni TUN tim. Postupanje djevojčica po pronalasku NUS-a je bilo u skladu sa preporučenim procedurama, što je za svaku pohvalu.

Ovom prilikom još jednom upozoravamo stanovništvo da se zaostala NUS-a mogu pronaći na cijelom području općine, te kao takva predstavljaju opasnost po život ljudi i životinja. U vodotocima se nerijetko pojavljuju nakon bujičnih voda. Ukoliko se isto ili slično pronađe, potrebno ga je obilježiti i ne dirati, te odmah obavijestiti Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili Policijsku stanicu na broj 122.

Izvor: opcina-tesanj.ba

Povezani postovi
Related

Teslić: Došao iz Njemačke i tokom vožnje koristio plavo rotaciono svjetlo

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, 12.08.2022. godine, oko 18,20...

Nakon 3 godine rada Općinskog odbora, Platforma za progres Tešanj dobija kancelariju

Na zvaničnoj fb stranici Platforme za progres Tešanj najavljen...

Za državni parlament BiH tri stranke imaju kandidate iz Tešnja

Građani će 2. oktobra glasati za kandidate za nekoliko...

Izvršena dodjela mjesta u 55 biračkih odbora koji se nalaze na području Općine Tešanj

Dana 03.08.2022. godine po pozivu Općinske izborne komisije (OIL)...