Za danas zakazani intervjui za čelne pozicije u policijskim agencijama: Da li se sve iznenada stopira?

Datum:

U ponedjeljak je, kako saznajemo, podnesen službeni zahtjev za izuzeće predsjedavajućeg Enesa Obralije i ostalih članova Nezavisnog odbora Parlamenta BiH iz postupanja u izboru čelnih pozicija u državnim policijskim agencijama.

Podnosioci zahtjeva su u obrazloženju naveli da je potrebno izvršiti izuzeće Nezavisnog odbora u trenutnom sastavu zbog “nepravilnosti u radu koje izazivaju osnovanju sumnju u nepristrasnost predsjednika i članova”.

Sada o zahtjevu mora odlučiti Parlament BiH koje i imenuje Nezavisni odbor. Nezavisni odbor je dužan zahtjev odmah proslijediti nadređenima odnosno državnom parlamentu.

Dok Parlamentarna skupština BiH ne riješi zahtjev, procedura izbora novih funkcionera u državnim policijskim agencijama se suspenduje. Interesantno, baš za danas su bili zakazani intervjui s kandidatima pa je sada upitno njihovo održavanje.

Na javni konkurs za izbor rukovodstva policijskih agencija na nivou BiH stigla je 21 prijava za šest pozicija.

U igri su pozicije za direktora i zamjenika direktora Granične policije BiH, direktora i dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Većina kandidata aplicirala je na više pozicija. Tako je za direktora DKPT-a prihvaćeno sedam prijava, a za dva njegova zamjenika 11 prijava kandidata.

Za direktora Granične policije se prijavilo šest kandidata, a za njegovog zamjenika sedam. Na funkciju zamjenika direktora SIPA-e konkurisalo je sedam kandidata.

Prema nezvaničnim informacijama među prijavljenim kandidatima su imena Almira Bašića, Mirsada Đelilovića, Ensada Kormana, Amre Aljić, Fahrudina Halača, Relje Kovač, Edina Malkića, Mirka Kuprešakovića, Admira Gazića, Ivice Bošnjaka, Roberta Perića, Vladimira Popovića, Jovice Lazić, Đure Kneževića, Žarka Kalema, Ranka Vukovića, Gorana Amidžića, Svevlada Hofmanna, Zorana Galića, Slobodana Krstića i Dragana Kulića.

Krajem maja su istekli mandati direktoru i zamjeniku direktora Granične policije BiH Zoranu Galiću i Fahrudinu Halaču, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću i njegovim zamjenicima Ranku Vukoviću i Ivici Bošnjaku, te zamjeniku direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Đuri Kneževiću, piše Klix. 

Povezani postovi
Related

Zašto nezaposlenih nema u mjerama pomoći Vlade FBiH?

Redakciji Faktora u više navrata su se obraćali nezaposleni...

Godina zatvora: Krivotvorio novčanice i na dogovoreno mjesto dolazio odjeven kao policajac

Optuženi Semir Trebinjac (1991) sporazumno je priznao krivicu, nakon...

Objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u...

Građanima FBiH od danas dostupni turistički vaučeri po 200 KM

Turistički vaučeri koje je Vlada Federacije BiH najavila prije...