Nastavljena sjednica Doma naroda FBiH: Delegati će raspravljati o Nacrtu zakona o registru pedofila

Datum:

Nastavljena je sjednica Doma naroda Federacije BiH na kojoj će delegati raspravljati o Nacrtu zakona kojim bi Federacija BiH trebala dobiti registar pedofila.

Jedan od predlagača ovog zakona Aner Žuljević (SDP) je za “Avaz” ranije govorio o značaju ovog zakona.

– Jeste u nacrtu, ali krajnje je vrijeme da Federacija pokrene proces, koji je u RS-u završen još u martu 2018. godine. Dakle u RS već postoji taj registar osoba koje su presuđene prema Krivičnom postupku. Hrvatska ima od 2013. godine taj zakon, Srbija također ima taj zakon i Federacija BiH bi se trebala da priključi svim zemljama i ispoštuje Konvenciju, čiji je potpisnik, vezano za zaštitu spolnih sloboda maloljetnih osoba – rekao je tada Žuljević za portal “Avaza“.

Sportski klubovi

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o sportskim klubovima u Federaciji BiH, a prema kojem će se klubovi moći registrovati kao udruženja građana i  dionička društva. Delegati će raspravljati i o izmjenama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, izmjenama Zakona o Agenciji za privatizaciju.

Na prijedlog delegata Aljoše Čampare na dnevnom redu biće i Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Brojni izvještaji

Na dnevnom redu su brojni izvještaji o radu javnih preduzeća, a između ostalog raspravljat će se o izvještaju BHRT-a za 2018. godinu, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo za 2020. godinu, BH Gas za 2019. godinu te Željeznica FBiH za 2019. godinu.

Podsjećamo, sjednica održana 7. jula je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Povezani postovi
Related

Predstavili se kao policajci pa pretresali auto, uhapšen trojac

Lj.J. iz Laktaša, A.Š. iz Kneževa i Ž.V. iz...

Jusuf Arifagić za ZOS radio: “Ekonomija je ključ pomirenja”

Jusuf Arifagić, poznat je kao jedan od najvećih farmera...

BiH: U požarima najviše stradaju životinje, 90% slučajeva uzrok je čovjek

U proteklih 10 godina veliki broj požara zahvatio je...

Izdato narandžasto upozorenje: Sutra u BiH temperature do 40 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog...