U Mješovitoj srednjoj školi Tešanj održana obuka za profesore mašinske grupe predmeta

Datum:

U Mješovitoj srednjoj školi Tešanj završen je drugi ciklus edukacija iz korištenja programskih rješenja za dizajniranje pomoću računara za profesore mašinske grupe predmeta u ovoj školi.

Kroz edukaciju su profesori stekli znanja i uvide u aktuelna kretanja iz oblasti kompjuterski potpomognutih konstrukcija (CAD) i kompjuterski potpomognute proizvodnje (CAM), a kako bi što efikasnije mogli implementirati savremene nastavne planove i programe za zanimanja mašinski tehničar za CNC tehnologije i obrađivač materijala na CNC mašinama.

Prvi dio edukacije obuhvatio je stjecanje znanja i vještina iz programa SolidWorks Essentials. SolidWorks je jedno od najpoznatijih CAD rješenja u industriji koje omogućuje rad na kompleksnim projektima uz jednostavno i pristupačno korisničko sučelje (Interface). Drugi dio edukacije bio je usmjeren na SolidCAM, programsko rješenje za jednostavno i učinkovito programiranje CNC mašina u proizvodnji dijelova, ali i pomoć u svim operacijama proizvodnog ciklusa. Učesnici su također uspješno položili ispit (CSWA ispit) kojim su zaokružili edukaciju.

Iako se zbog pandemije i važećih epidemioloških mjera edukacija odvijala na daljinu, profesor Mješovite srednje škole Tešanj Sakib Ahmić, zadovoljan je ostvarenim ciljevima obuke. Izrada dijelova pomoću računara zahtijeva mnogo vježbanja i usavršavanja u programu koji se kontinuirano unaprjeđuje. „Tržište rada i od nas profesora zahtijeva da se prilagođavamo i učenicima i učenicama ponudimo aktuelna znanja iz ove oblasti“.

Mješovita srednja škola Tešanj je dobila računare sa pripadajućim mrežnim licencama za školu, dok je edukaciju za korištenje programskih rješenja SolidWorks i SolidCam, kao i pripremu za polaganje ispita provela kompanija Strojotehnika d.o.o. koja je ovlašteni zastupnik za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Obuka za profesore mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj je realizovana u okviru projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

Povezani postovi
Related

Teslić: Došao iz Njemačke i tokom vožnje koristio plavo rotaciono svjetlo

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, 12.08.2022. godine, oko 18,20...

Nakon 3 godine rada Općinskog odbora, Platforma za progres Tešanj dobija kancelariju

Na zvaničnoj fb stranici Platforme za progres Tešanj najavljen...

Za državni parlament BiH tri stranke imaju kandidate iz Tešnja

Građani će 2. oktobra glasati za kandidate za nekoliko...

Izvršena dodjela mjesta u 55 biračkih odbora koji se nalaze na području Općine Tešanj

Dana 03.08.2022. godine po pozivu Općinske izborne komisije (OIL)...