UNDP donirao novu opremu Upravi za indirektno oporezivanje

Datum:

U prostorijama UINO BiH izvršena je primopredaja 10 novih endoskopa nabavljenih u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) koji se provodi od februara 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija  u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) s općim ciljem daljnjeg unaprjeđivanja sigurnosti unutar i van granica Zapadnog Balkana kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unaprjeđenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. skraćenica SALW).

Primopredaji je prethodio uvid u ispravnost opreme od strane predstavnika UINO koji je izvršen prošle sedmice u prostorijama dobavljača opreme.

Ova donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške u okviru projekta HALT u smislu daljnjeg jačanja kapaciteta UINO obzirom da je u prethodnom periodu UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 12 endoskopa i 4 detektora za eksploziv i droge.  Ukupna vrijednost do sada donirane opreme kroz ovaj projekat iznosi oko 450,000 KM dok se u narednom periodu očekuje nabavka i isporuka dodatne specijalizirane  opreme za potrebe UINO, a u cilju poboljšanja uvjeta rada i efikasnije borbe protiv ilegalne trgovine SALW-om.

Projekat HALT finansiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno  Kraljevstvo, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.  Projektne aktivnosti se provode u suradnji sa UINO BiH kao glavnim korisnikom ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove institucije.

Povezani postovi
Related

Puna plata prilikom održavanja trudnoće i za oboljele od malignih bolesti

Republika Srpska bi uskoro trebalo da dobije novi zakon...

Masovna tučnjava u Kalesiji: Navodno se potukle osobe iz dva naselja

U centru Kalesije prije dvije noći došlo je do...

Otkupljivači nude sedam KM za malinu, tvrde da nema potražnje

Iako je berba malina u Republici Srpskoj u završnoj...

Od narednog mjeseca brže do Hercegovine i mora

Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste...