UNDP donirao novu opremu Upravi za indirektno oporezivanje

/

U prostorijama UINO BiH izvršena je primopredaja 10 novih endoskopa nabavljenih u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) koji se provodi od februara 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija  u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) s općim ciljem daljnjeg unaprjeđivanja sigurnosti unutar i van granica Zapadnog Balkana kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unaprjeđenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. skraćenica SALW).

Primopredaji je prethodio uvid u ispravnost opreme od strane predstavnika UINO koji je izvršen prošle sedmice u prostorijama dobavljača opreme.

Ova donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške u okviru projekta HALT u smislu daljnjeg jačanja kapaciteta UINO obzirom da je u prethodnom periodu UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 12 endoskopa i 4 detektora za eksploziv i droge.  Ukupna vrijednost do sada donirane opreme kroz ovaj projekat iznosi oko 450,000 KM dok se u narednom periodu očekuje nabavka i isporuka dodatne specijalizirane  opreme za potrebe UINO, a u cilju poboljšanja uvjeta rada i efikasnije borbe protiv ilegalne trgovine SALW-om.

Projekat HALT finansiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno  Kraljevstvo, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.  Projektne aktivnosti se provode u suradnji sa UINO BiH kao glavnim korisnikom ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove institucije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...