Sve veći broj bh. građana bira Njemačku kao svoje novo životno okruženje

/

Svjedoci smo da život u postdejtonskoj BiH mnoge navodi na razmišljanje o odlasku u drugu zemlju u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom.

Uvijek postoji više razloga za napustiti svoju zemlju, no uvijek je onaj presudan razlog individualan i poseban, a često se zapravo radi o kombinaciji privatnih i poslovnih razloga.

Svi koji su bili u situaciji razmatrati odluku otići ili ostati, sami ili sa porodicom, prolaze kroz intenzivan proces prikupljanja informacija iz svih mogućih izvora, analiziranja dobrih i loših strana odluke koju treba donijeti. Jer, ipak se radi o velikoj, životnoj odluci.

Emigracija kao proces iseljavanja iz domovine i odlazak u drugu zemlju sa ciljem trajnog naseljavanja postoji oduvijek, a Bosna i Hercegovina je zemlja čije stanovništvo je često i kontinuirano migriralo. Razlozi zbog koji su se ljudi selili bili su razni – od ratova, potrage za boljim uslovima života ili za poslom.

Najčešći povod dobrovoljne emigracije su ekonomski razlozi, zbog kojih je u našoj zemlji posljednjih desetak godina iseljavanje, i to naročito mladih ljudi, intenzivirano. Na listi zemalja u koje se stanovništvo seli tragajući za boljim životnim standardom, prva mjesta zauzimaju Austrija i Njemačka.

Prema zvaničnim podacima njemačkog zavoda za statistiku, broj imigranata iz BiH u periodu 2011-2021 godina kontinuirano raste i velika je vjerovatnoća da će se taj trend i nastaviti. Podatak da u Njemačkoj trenutno živi skoro 12 miliona stranaca govori da je ovo mnogima, ne samo brojnim Bosancima i Hercegovcima, obećana zemlja koju biraju za novo životno okruženje.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...