Da li će NATO preuzeti ulogu EUFOR-a u BiH?

Datum:

Zbog pogoršanih odnosa Rusije i Zapada sve više se nagađa kako bi Moskva u novembru na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a mogla iskoristiti pravo veta i blokirati produženje misije EUFOR-a u BiH.

Iz NATO-a je poručeno da su u toku intenzivne konsultacije kako riješiti taj problem ako se on pojavi.

I ministar odbrane BiH Sifet Podžić rekao je da je na nedavnom samitu NATO-a održanom u Madridu dobio čvrsta uvjeravanja da će savez reagovati iskoriste li Rusi veto u UN-u i da će u tom slučaju NATO preuzeti ulogu EUFOR-a – što mu je i obaveza po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

S druge strane, njegov zamjenik Mirko Okolić poručuje da pričom o ruskom vetu neko kao da želi da na mala vrata umjesto EUFOR-a uvede NATO u Bosni i Hercegovini, bez saglasnosti entiteta RS…

“Stekao sam utisak da su saveznici spremni za eventualni veto Rusije ili nekog drugog u Vijeću sigurnosti u novembru. Nećemo ostati sami. Dakle utisak vrlo čvrst i bukvalno je rečeno saveznici su spremni u tom slučaju preuzeti odgovornost”, izjavio je Podžić, ministar obrane BiH, piše BHRT.

Okolić, pak, navodi: “Što se nas tiče broj vojnika ili pripadnika EUFOR-a može biti koliko god je potrebno i koliko god oni procjene zato što mi iz RS nikada nismo zagovarali bilo šta drugo osim mira, mirnih rješenja putem dogovora. Nama misija ALTEA odnosno misija EUFOR-a u BiH ne smeta. Naprotiv ona je dobrodošla, jer je ona garant mira odnosno da neće biti sukoba u BiH.”

Vojni analitičari ne vjeruju da će Rusija, uprkos ranijim prijetnjama, spriječiti produženje mirovne misije EUFOR-a, jer bi tako otvorila put NATO-u da uđe u BiH.

Alija Kožljak, vojni analitičar (bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u), poručuje: “Automatski će se dobiti mandat da se robusnije snage NATO-a rasporede u BiH što ne ide u prilog Ruskoj Federaciji i zbog toga će Ruska Federacija vjerovatno odustati od svojih inicijalnih namjera da blokira produženje misije EUFOR-a.”

Sličnog je stava i Duško Vejnović, također vojnopolitički analitičar.

“Vjerujem da Rusija neće pribjeći da dramatizuje situaciju u BiH odnosno da neće pribjeći tzv. hibridnom ratu na ovim prostorima. Ne bi joj to trebalo sada niti treba narodima u BiH.”

EU je misiju očuvanja mira u Bosni i Hercegovini preuzela od NATO-a 2004.

Godine, kada je pokrenuta operacija Althea koju provodi kontingent vojnika iz evropskih država pod nazivom EUFOR. Trenutno je u sastavu tih snaga više od hiljadu vojnika, odnosno 500 više nego prije krize koju je prouzrokovala ruska intervencija u Ukrajini, piše Radio Sarajevo.

Povezani postovi
Related

Zašto nezaposlenih nema u mjerama pomoći Vlade FBiH?

Redakciji Faktora u više navrata su se obraćali nezaposleni...

Godina zatvora: Krivotvorio novčanice i na dogovoreno mjesto dolazio odjeven kao policajac

Optuženi Semir Trebinjac (1991) sporazumno je priznao krivicu, nakon...

Objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u...

Građanima FBiH od danas dostupni turistički vaučeri po 200 KM

Turistički vaučeri koje je Vlada Federacije BiH najavila prije...