– Vidim da neki mediji kažu kako je to najveće podizanje visine kamatne stope u posljednjih 11 godina, a svjesno ili ne zaboravljaju činjenicu da u tom periodu nije ni bilo povećanja. Kamate su bile u minusu, uništavana je vrijednost depozita, bio je olakšan put do kredita…

Šta ovim potezom želi ECB? Suzbiti inflaciju i vratiti je na nivo od dva posto u Ervopskoj uniji, koliko je bila prije pandemije koronavirusa, odnosno rata na istoku Evrope. Istovremeno, bit će ostvaren rast kamata na depozite jer ko će držati novac u banci ako je kamata negativna ili nula – objašnjava Kutle za Faktor i dodaje:

– Za BiH ovo neće značiti skoro ništa. Pojedine banke će mijenjati kamantne stope, ali ništa drastično. Ne očekujemo visok rast.

Ističe kako će se “rat” s inflacijom, pogotovo u BiH, dugo voditi.

– Da se danas okonča sukobu Ukrajini, negativne ekonomske posljedice trpjet ćemo sigurno nekoliko godina. Inflacija u BiH je oko 15 posto, ako ne i veća. Rast plaća je neznatan, a cijene energenata i hrane ne opadaju čak i kada se na globalnom tržištu bilježi takav trend – ističe Kutle.