Mršavite bez dijete: 5 savjeta koji vam mogu pomoći

Datum:

Tako često čujemo da neko ima brz, a neko slab metabolizam, a od karakteristika pojedinaca – broja kilograma, starosti, zdravstvenog stanja itd. zavisit će i to kakav je njegov metabolizam – brz ili slab.

Postoji više načina kako da poboljšate rad metabolizma, a mi vam u nastavku otkrivamo pet savjeta koji vam mogu pomoći.

Hrana je osnov – jedite proteine za doručak

Nikako ne izbjegavajte doručak. Osobe koje preskaču doručak imaju tendenciju da se kasnije prejedaju, što nosi još niz loših faktora.
Mnoge studije pokazale su i da je neposredno nakon buđenja najbolje jesti hranu bogatu proteinima. Jaja, piletina, jogurt, itd.

Uključite fizičku aktivnost – kardio-trening

Tokom kardio-treninga aktiviraju se velike mišićne grupe, podiže puls i koristi kisik za rad mišića. Tada tijelo kao gorivo najviše troši masti i to je jedna od najvećih koristi za osobe koje žele izgubiti kilograme, ali kardio-trening ima i niz zdravstvenih prednosti: smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, stresa i anksioznosti, poboljšanje kvaliteta sna i općeg stanja organizma.

Zamijenite jutarnju kafu zelenim čajem i redovno hidrirajte tijelo

Zeleni čaj odlična je zamjena za omiljeni crni napitak jer sadrži kofein, ali i epigalokatehin galat (EGCG) – sastojak koji povećava potrošnju kalorija. S druge strane, kafa povećava nivo hormona kortizola, što ima za posljedicu povećanje apetita. Zato započnite dan zelenim čajem i nastavite ga piti i u popodnevnim satima. Takođe, unosom vode povećavamo potrošnju kalorija. Stručnjaci preporučuju da žene unose najmanje 2,7 litara vode dnevno, a muškarci najmanje 3,7 litara.

Vitamina nikad dosta

Mnoge studije pokazale su da vitamini E, C i D pomažu potrošnju kalorija, zbog čega bi trebali jesti hranu bogatu ovim vitaminima, piše B92.

Dobar san je pola zdravlja

Nedostatak sna ne usporava metabolizam, ali stvara hormonsku neravnotežu koja je povezana sa apetitom. Naime, kada nismo naspavani, obično imamo veći apetit, ne osjećamo se zadovoljno kad jedemo i povećava se naša žudnja za slatkišima.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Povezani postovi
Related

Unaprijedite svoja kulinarska umijeća, napravite domaće čili ulje

Unaprijedite svoja kulinarska umijeća i pripremite ovo ulje. Sastojci: 1/4 šoljice...

Pet navika koje usporavaju gubitak masnoće u predjelu stomaka

Određene životne navike mogu otežati pa čak i onemogućiti...

E, ovo je posao iz snova: Firma iz New Yorka plaća osobu koja će spavati na radnom mjestu

Brend dušeka Casper zapošljava osobu na poziciji na kojoj...

Brzo, jeftino i fino: Grčka tuna salata za one koji nemaju vremena kuhati

Riba je uvijek zahvalna namirnica za ljetne vrućine, pogotovo...