Šupuković: BiH zaostaje za cijelim svijetom kada je u pitanju zaštita prirode (VIDEO)

Datum:

U Maglaju je u četvrtak, 21.07.2022. godine, održana konferencija “(Ne)zaštićena područja BiH”, u organizaciji “WWF Adria u BiH”, udruženja “Fojničani” Maglaj i Koalicije za zaštitu prirode Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

Ova Konferencija se realizirala kao dio inicijative za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini s ciljem povećanje broja i površine zaštićenih područja, kao i unapređenje upravljanja istima.

Cilj ovakvih aktivnosti je okupiti sve relevantne aktere i predstaviti stanje i status inicijativa potencijalnih zaštićenih područja Zeničko-dobojskog kantona u Federaciji BiH, te grada Doboja i općina Teslić i Petrovo u Republici Srpskoj.

U sklopu Konferencije je upriličena i završna svečanost projekta Eko HUB Maglaj. Niz ekoloških akcija u sklopu ovog projekta značajno je doprinio unaprjeđenju životne sredine, zaštite prirode i osobito umrežavanju ekoloških aktivista u općinama Maglaj, Žepče, Zavidovići i Usora.

Kako je istakao Davor Šupuković, ispred Koalicije za zaštitu prirode ZDK, mora se apelirati na donosioce odluka u cijeloj BiH da ispoštuju ono što su sami obećali.

– Mi u BiH zaostajemo za cijelim svijetom, ne samo za Evropom kada je u pitanju zaštita prirode. U BiH imamo samo 3% zaštićenih teritorija, u ZDK stanje je i puno gore. Prema Evropskoj uniji smo se do obavezali do 2020. godine zaštititi čak 17% teritorije, a evo vidite dokle smo ispunili ove ciljeve. Prirodu ne treba promatrati kao resurs, već kao bogatstvo. Volimo se hvaliti kako imamo prelijepa prirodna područja, ali imamo samo 3% zaštićena. Već 6 mjeseci u ZDK čekamo na formiranje radne grupe iako se znaju svi članovi, Vlada ZDK treba da imenuje te članove kako bi radna grupa krenula s pripremom dokumentacije za proglašenja zaštićenih područja. U ZDK trenutno radimo na zaštiti 7 područja i to Babina-Tvrtkovac u Zenici, Matinski vis u Žepču, Zvijezda u Varešu, Mokra Megara u Maglaju, Orlja u Olovu, Bistrik, Bare i Gornja Trstionica u Kakanju – izjavio je Šupuković.

Jakub Spahić, ispred udruženja Eko Tvrtkovac iz Zenice, naglasio je da je Zenica četvrti grad po veličini u BiH, a da nema ni jednog kvadratnog metra zaštićenog područja.

– Svi znamo da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova, ne samo u BiH, nego i šire, a sve ovo pokazuje o odnosu lokalne vlasti prema ovom gradu. Situacija nije puno bolja ni sa kantonalnom vlasti, iako puno lakše razgovaramo sa njima, ali za sada bez konkretnih poteza.

U nastavku pogledajte izjave aktera održane konferencije “(Ne)zaštićena područja BiH” u Maglaju, piše Zenit.ba

Šupuković: BiH zaostaje za cijelim svijetom kada je u pitanju zaštita prirode

 

Povezani postovi
Related

Zašto nezaposlenih nema u mjerama pomoći Vlade FBiH?

Redakciji Faktora u više navrata su se obraćali nezaposleni...

Godina zatvora: Krivotvorio novčanice i na dogovoreno mjesto dolazio odjeven kao policajac

Optuženi Semir Trebinjac (1991) sporazumno je priznao krivicu, nakon...

Objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u...

Građanima FBiH od danas dostupni turistički vaučeri po 200 KM

Turistički vaučeri koje je Vlada Federacije BiH najavila prije...