Val odlazaka zahvatio i državne institucije: Graničari, vojnici i policajci napuštaju službe

/

Među 484.000 građana koji su, prema podacima Unije za održivi povratak, od 2013. do kraja prošle godine napustili BiH nalaze se i stotine državnih službenika, policajaca, vojnika, pa čak i sudija i tužilaca.

Odlazak se odvija i u drugom pravcu, jer zbog lošeg materijalnog položaja u državnim mnogi prelaze u entitetske institucije, čime se odvija tiho kadrovsko urušavanje BiH.

Uvjeti rada

Prema podacima iz Granične policije (GP) BiH, samo u prošloj godini rješenja o prestanku radnog odnosa uručena su za 66 službenika, među kojima je i dio onih koji su nezadovoljni uvjetima rada i plaćom zaleđenom na nivou od prije 13 godina.

– Prema važećoj sistematizaciji, nedostaje nam 468 policijskih službenika za obavljanje aktivnosti u nadzoru državne granice. GPBiH posljednjih godina djeluje u izuzetno složenim uvjetima apsolutne potkapacitiranosti u pogledu nedostatka kadrova i materijalno-tehničkih sredstava – kazala nam je Franka Vican, portparol GPBiH.

Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) od 2019. do danas napustilo je 28 osoba – 17 policijskih, šest državnih službenika i pet uposlenika. U istom periodu iz Tužilaštva BiH je otišlo sedam, a iz Suda BiH devet uposlenika. Na lični zahtjev, radni odnos u VSTV-u u posljednje četiri godine prekinut je za 34 uposlenika.

– Nisu u pitanju više ekonomski razlozi, već ukupna situacija u BiH, od sigurnosne do političke. Stalno dovođenje u pitanje opstanka države, pa i ovi posljednji pokušaji prijenosa nadležnosti – kaže za „Avaz“ Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

Osnovna plaća

Stotine uposlenika državnih institucija u proteklih pet godina napuštaju posao, ali zvanične podatke Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika ne može dobiti jer ih ministarstva ignoriraju. Predsjednik Sindikata Salih Karčić ukazuje i na trend odlaska kadrova iz državnih u entitetske institucije, kantone ili općine, jer su plaće više za 25 do 35 posto.

– To je projekt urušavanja državnih institucija, to se svjesno, planski i dugoročno radi. Zbog divljanja cijena posljednjih šest mjeseci vanredni prihodi od indirektnih poreza su 565 miliona KM. Sve te pare su prebačene entitetima, a država nije dobila ni marke. Osnovna plaća u RS je 650, u FBiH 565, a na državnom nivou već 13 godina 475 KM. To je projekt, a meni najviše zamjeraju što na prvo mjesto stavljam DF, SDA, pa SNSD i HDZ. To je koalicija koja ga realizira. Jedni se, navodno, bore za državu, dok je drugi ruše, a ustvari su svi zajedno – ističe Karčić.

Nedovoljno za život

Poslanik Parlamenta BiH Zlatko Miletić kaže da plaća od oko 860 KM za vojnika ili državnog policajca nije dovoljna za život.

– Nisu im povećali naknade za prijevoz, topli obrok, pa veliki dio njih odlazi u inozemstvo s kvalifikacijama s kojima može raditi u zaštitarskim firmama. Karakteristično je da puno njih ide i u privatne firme na Bliskom istoku, gdje rade za različite američke kompanije, nakon što je značajan dio vojnih operacija preuzeo privatni sektor – kaže Miletić.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi

UKC Tuzla objavljuje novi tender: Hoće li u četvrtom krugu konačno biti nabavljen aparat za zračenje?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli će uskoro objaviti novi,...

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...