Ovo je idealan razmak između dvije trudnoća

Datum:

Naučnici objašnjavaju koliko vremena treba da prođe između dve trudnoćeManje od godinu razmaka između dvije trudnoće značajno povećava rizik za njen ishod nezavisno od starosti majke, objavili su naučnici. Ali, nakon što prođe godina, razlike u riziku gotovo da nema.

Povećani rizici

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 150.000 trudnoća u Kanadi razmak između trudnoća računa se kao vrijeme od porođaja jednog do začeća drugog djeteta. U slučaju da se trudnoća dogodi u manje od godinu rizika nema za majke mlađe od 35 godina, ali ima za njihov plod.

U to su uključeni povećani rizici od fatalnih ishoda – smrti ploda i smrti djeteta u prvoj godini života, do niske porođajne težine i preranog rođenja.

No, kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dijete. Najveći je ako između dvije trudnoće prođe manje od devet mjeseci. Ali je dobra vijest da nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 do 24 mjeseca.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

Po postojećim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) idealno bi bilo da između dvije trudnoće prođu dvije godine, ali najmanje 18 mjeseci. Ova studija pokazuje da žene ne moraju čekati toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina.

– To je važno za starije žene koje moraju izmjeriti rizike kraćeg intervala između trudnoća s rizicima koji rastu s povećanjem dobi majke. Naša studija pokazuje da je idealan razmak između dvije trudnoća od 12 do 18 mjeseci – kaže se u studiji.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

August je pravo vrijeme za sadnju nekoliko biljaka: Jedna od njih je mnogima na popisu omiljenih

Svako ko se bavi poljoprivredom, profesionalno ili samo u...

Vrijeme je rizičnih promjena: Ovan se mora čuvati besposlice, a Rak arogancije

Horoskop ističe da od 11. augusta Venera prelazi u...

Funkcije Vibera zbog kojih je postao omiljena aplikacija na Balkanu

Ako pogledamo statistiku, jasno se može videti da je...

Riba, sir i crveno meso imaju veliki uticaj na okolinu

Već godinama se proteže stav da je jesti voće...