Ovo je idealan razmak između dvije trudnoća

/

Naučnici objašnjavaju koliko vremena treba da prođe između dve trudnoćeManje od godinu razmaka između dvije trudnoće značajno povećava rizik za njen ishod nezavisno od starosti majke, objavili su naučnici. Ali, nakon što prođe godina, razlike u riziku gotovo da nema.

Povećani rizici

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 150.000 trudnoća u Kanadi razmak između trudnoća računa se kao vrijeme od porođaja jednog do začeća drugog djeteta. U slučaju da se trudnoća dogodi u manje od godinu rizika nema za majke mlađe od 35 godina, ali ima za njihov plod.

U to su uključeni povećani rizici od fatalnih ishoda – smrti ploda i smrti djeteta u prvoj godini života, do niske porođajne težine i preranog rođenja.

No, kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dijete. Najveći je ako između dvije trudnoće prođe manje od devet mjeseci. Ali je dobra vijest da nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 do 24 mjeseca.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

Po postojećim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) idealno bi bilo da između dvije trudnoće prođu dvije godine, ali najmanje 18 mjeseci. Ova studija pokazuje da žene ne moraju čekati toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina.

– To je važno za starije žene koje moraju izmjeriti rizike kraćeg intervala između trudnoća s rizicima koji rastu s povećanjem dobi majke. Naša studija pokazuje da je idealan razmak između dvije trudnoća od 12 do 18 mjeseci – kaže se u studiji.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...