PRELETAČI: Buvlja pijaca stranačkih dresova

/

Nekada su postojala „dva papka“, danas stotine, a sve su popularniji “dupli preletači”. Obaraju se rekordi, a ozbiljne šanse za titulu imaju akademik Kurtćehajić, te zastupnik iz KS Hasanović koji je za osam mjeseci preletio čak tri puta

Piše: Sanela KARAICA

– Voljela bih da mogu skontati šta prelazak iz stranke u stranku znači, šta su za te ljude političke ideologije i platforme? Ako nešto ne podržavaš izađi iz toga a ne ulazi u novu stranku, jer šetnja iz stranke u stranku za mene znači neozbiljnost ili želju da samo brineš o sebi, a ne o glasačima koji su te birali – napisala je na društvenim mrežama psihologinja Nermina Vehabović Rudež, koja se nakon jednog mandata u Općinskom vijeću Visoko povukla iz politike.

Ovo je jedan od rijetkih primjera da je neko ko je imao dobre šanse za nastavak političke karijere odlučio nastaviti zarađivati hljeb od primarnog zanimanja.

S druge strane, trebalo bi nam puno, puno vremena da se sjetimo svih koji su (bili) spremni prodati čast, obraz i ideologiju zarad vlastitog interesa, finansijskog, statusnog ili nekog drugog.

Presudno mjesto na listi

Transferi u politici posebno su izraženi pred izbore, a ni ova godina nije  izuzetak.

Pažnju javnosti posebno je privukao slučaj akademika Suada Kurtćehajića, koji je bukvalno za mjesec dana promijenio dvije stranke. Najprije je krajem maja iz Stranke za BiH prešao u SDP BiH. Pod izgovorom: Stranka za BiH, čiji je bio (čak i) član Predsjedništva, bila mu je „preslabog formata“. Osim toga, nije mu mogla pružiti ulazak u Parlamentarnu skupštinu BiH, a to je jako želio. Kurtćehajić nije skroman pa je ustvrdio da ima “određeno znanje koje je šteta da ne bude iskorišteno”.

No, u SDP-u nisu očito tako mislili, pa mu nisu mogli osigurati visoku poziciju na kandidatskoj listi. To je za Kurtćehajića bilo dovoljno da zaboravi sve čemu se do jučer divio u SDP-u i zavolio za manje od mjesec dana.

Vijest je bila gotovo nevjerovatna – odmah po napuštanju SDP-a Kurtćehajić se obreo u Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

– Radončić me je nazvao i rekao da će moja pozicija biti treći na listi za Parlament. Čovjek je bio od riječi, kako je rekao tako je i uradio – obrazložio je Kurtćehajić, koji sebe i dalje smatra socijaldemokratom.

Privatno jedno, u politici drugo

Vehabović Rudež navodi da na političkoj sceni BiH vlada totalna konfuzija. Važna je matematička računica, ko će, gdje i koliko „biti dobar“, a oni koji rade za opće dobro su izuzetak.

– Kako ljudi mogu objasniti to što iz jedne političke opcije prelaze u druge, iz lijevih u one bliže centru ili obrnuto. Moralna načela, obraz, to više ništa ne znači. Jasno je da idu gdje im je bolje, ali ne trebaju po cijenu izdaje svojih ideja. Ono, kao, privatno sam jedno, a u politici drugo. To nije moguće – kaže naša sagovornica.

Fenomen preletača nije nikakva novost i mnogi se sigurno sjećaju afere “dva papka” iz 2014. godine i snimka tadašnje premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović u kojem priznaje „kupovinu ruku“ za osiguravanje većine u Narodnoj skupštini. To je, izgleda, bio samo početak, a broj „papaka“ iz godine u godinu se povećava.

Dupli preletači

NVO „Restart“ nedavno je objavio online bazu „preletača“ iz koje je jasno da je trećina onih koji su dobili mandat na prošlim izborima na svim nivoima u ovom entitetu promijenilo političku stranku.

Od 2018. godine zabilježeno je čak 110 prelazaka. Gotovo isti omjer je i u Narodnoj skupštini RS-a.

Svojevrsni rekorder po broju preletača je SDS kojeg je napustilo sedam zastupnika, među kojima je i Milan Tubin, koji je prešao u klupe SPS-a, a zatim u redove Socijalističke partije. Predsjednik NSRS-a Nedeljko Ćubrilović je, sa još nekoliko kolega, napustio DNS i osnovao DEMOS, a Andrea Dorić je otišla iz SP-a u SPS, a nakon godinu i po se opet vratila.

Kada polititičari kandiduju određenu politiku za izbore a onda i prođu, zahvaljujući upravo tom političkom programu, u Narodnu skupštinu ili skupštine jedinica lokalnih samouprava, oni često mjenjaju politički dres, odnosno izigravaju volju biračkog tijela. To je krađa kao i svaka druga – kazao je Stefan Blagić iz „Restarta“, prenosimo od interviw.ba.

Povezani postovi

Održana sjednica Kantonalnog odbora SDA Zeničko- dobojskog kantona, predložen kandidat za predsjednika SDA

Sinoć je u Zenici održana sjednica Kantonalnog odbora SDA...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...

Kasumović protiv Sinanovića: “Hrabri” ministre vi ni u mjesnoj zajednici ne biste mogli vršiti neku funkciju

Nakon što je ministar policije Benjamin Sinanović povukao s...

SDA, DF i NES žele smijeniti načelnika, kažu da je zbog njegovog nerada

Politička kriza, kako na državnom, primjetna je i na...