Limunada s lavandom, ljekoviti ljetni napitak

/

Osvježavajuća limunada mnogima je omiljeno ljetno piće upravo zato što obiluje aromama i nije je teško napraviti. Takođe, moguće ju je kombinovati s raznim dodacima kako bi bila još ukusnija – tako će vas limunada s lavandom, osim odličnim ukusom, oduševiti i bojom.

Limunada s lavandom jedan je od najprirodnijih lijekova protiv glavobolje, koji tijelo dovodi u balans. Pripremite je od osušenih cvjetova ili eteričnog ulja lavande.

Osim što je savršeno ljetno osvježenje, limunada s lavandom opušta sva čula. Imate li problema s glavoboljama koje uzrokuju česte promjene vremena, svakako isprobajte ovaj ljekoviti recept.

Cvjetovi lavande bogati su eteričnim uljima, koja sadrže preko 150 aktivnih sastojaka. Djeluju protiv gljivica, upala, bakterija, depresije, mikroorganizama, grčeva, čiste organizam, snižavaju krvni pritisak te imaju analgetička i sedativna svojstva.

Brojne studije dokazale su blagotvoran učinak eteričnog ulja od lavande u situacijama jakog stresa do te mjere da je u nekim svjetski poznatim bolničkim centrima aromaterapija lavandom prihvaćena kao terapija u predoperacijskoj obradi pacijenata.

 

Recept

Sastojci:

6 čaša vode

100 g šećera

3 kašike meda

3 kašike sušene lavande

200 ml soka od limuna

kriške limuna

svježa ili sušena lavanda za ukras

Priprema:

Pomiješajte vodu i šećer pa zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dobijeni sirup maknite s vatre pa mu dodajte med i sušenu lavandu,  ostavite 15 minuta i povremeno promiješajte kako bi lavanda oslobodila arome. Kada je lavanda oslobodila arome, procijedite sirup u bokal, dodajte mu limunov sok i vodu po želji. Limunadu ostavite bar na dva sata u frižider, pa je razlijte u čaše, dodajte led, kriške limuna i lavandu za ukras.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...