Blokirani radovi ispred zgrade BH Šuma, Mandić poručio Kapidžiću da opstruiše projekte

/

Radovi na uređenju površine ispred zgrade BH Šuma na Skenderiji su započeli iako Komisija za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH nije dala dozvolu.

O tome je izvijestio Faruk Kapidžić, član ove Komisije, na svom Facebooku, koji je naveo da je Federalna inspekcija sinoć zaustavila tek otvoreno gradilište i blokirala radove. Komisija nije dala odobrenje za uređenje ovog lokaliteta jer se nalazi u zobi Urbani krajolik Sarajeva kao nacionalni spomenik BiH.

– Ko je odgovoran za radove bez dozvole to ćemo u narednom periodu ustanoviti i obavijestiti javnost te svakako zahtjevati od odgovornih da snose posljedice. Bitno je uspostaviti red, a to sigurno hoćemo svejedno koja politička opcija ili čiji pojedinac ga remetio – napisao je Kapidžić.

Ubrzo se oglasio i načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

– Večeras u 21 sat su započeli radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma”. U 21:23 stigao je federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište.

U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih “neiskrenih” namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva šefica gđa Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u historiji BiH! G. Kapidžiću, prvo nam niste dali da mijenjamo vodovodne cijevi u centru grada, usporavate uređenje Parka gdje je bila Kalin hadzi Alijina džamija. Opstruišete sanaciju šetnice u velikom parku, projekat za koji ste dali usmenu podršku. Ne dozvoljavate rekonstrukciju Gospodičine kuće, spriječavate privatne investitore. A nas optužujete da rušimo državu!

Smijete li poslati inspektora u Banja Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga? Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga! Ali, oktobar je blizu. Uredit ćemo mi Općinu Centar, budite sigurni. Idemo dalje – napisao je Mandić.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda: Ovo je lista

U odnosu na raniju odluku, današnjom je povećan broj...

MMF: Rashodi BiH brže rastu od prihoda, fiskalni deficit će iznositi 1,5 posto

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) su ukazali da javni...