Koje lijekove ne treba uzimati s bananama, lisnatim povrćem, sirevima i čokoladom

/

Stručnjaci su objasnili koje lijekova ne treba uzimati s određenim namirnicama. Određena hrana može ometati lijekove koje dobivate na recept, a mnogi ljudi nisu svjesni potencijalnih opasnosti, piše EatThis.

Ova informacija se može naći u uputstvima za upotrebu koje dobijete kada preuzmete lijek na recept u ljekarni, ali se može izgubiti u svim ostalim navedenim informacijama. Stručnjaci su objasnili koje lijekove ne treba uzimati s određenim namirnicama.

Grupa lijekova i sok od grejpfruta

Sok od grejpa ne treba uzimati s određenim lijekovima, uključujući antihistaminike, statine i lijekove koji liječe visok krvni tlak. Sok omogućava da više lijeka uđe u krv. Kada ima previše lijeka u krvi, možda ćete imati više neželjenih efekata, prenosi Poslovni.hr.

Razrjeđivači krvi i lisnato povrće

Lisnato povrće kao što je špinat je bogato vitaminom K, koji može ometati razrjeđivače krvi. Umjesto da u potpunosti izbjegavaju ovo povrće, liječnici preporučuju da ne pretjerujete kako bi tijelo moglo izbalansirati stalne doze vitamina K. Trebali biste svaki dan unositi hranu bogatu vitaminom K otprilike u istim količinama. Primjerice, ako pojedete jednu porciju brokule jedan dan, trebalo bi planirati da i sutradan jedete jednu porciju hrane bogate vitaminom K i tako dalje. Jedna porcija dnevno, nekoliko dana u tjednu pomogla bi da vitaminu K zadržite konzistentan unos.

Banane i ACE inhibitori

Banane, sol, naranče i lisnato zeleno povrće ne treba uzimati s ACE inhibitorima, koji se često propisuju za liječenje krvnog tlaka ili srčanih mana. Sve ove namirnice su bogate kalijem, što pomaže u osiguravanju električnih signala stanicama srčanog mišića i drugim stanicama. Konzumiranje s navedenim lijekovima može povećati količinu kalija u ​​vašem tijelu i dovodi do nepravilnog otkucaja srca ili lupanje srca.

Antidepresivi i čokolada, avokado…

Jedna vrsta antidepresiva zvanih MAO inhibitori je opasna kada se pomiješa s hranom ili pićima koja sadrže tiramin. To uključuje pivo, crno vino, čokoladu, prerađeno meso, avokado i neke sireve.

Alkohol i bilo koji lijek

Alkohol se nikada ne smije miješati s lijekovima koji se izdaju na recept, upozoravaju stručnjaci. Ako uzimate antidepresive, lijekove protiv anksioznosti (kao što je xanax), lijekove za dijabetes, lijekove protiv prehlade i gripa, beta-blokatore ili pilule za spavanje, možete završiti s glavom u toaletu! Također, alkohol će pojačati neželjene efekte lijekova, od uznemirenog želuca do pospanosti. Dijabetičari mogu imati epizode ​​niske razine šećera u krvi.

Povezani postovi

Dom zdravlja Maglaj dobio dva savremena sanitetska vozila (FOTO)

Vrijedna donacija stigla je u Maglaj, tačnije u Dom...

BHRT, FTV i RTRS kažnjeni sa po 50.000 KM, davali neobjektivne i nedozvoljene popuste na oglašavanje

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine utvrdilo je da su...

JP Rad Tešanj: Aktivirajte e-račun za Vas jednostavno a za okoliš odlično

U cilju očuvanja okoliša i jednostavnijeg plaćanja računa JP...

17. Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023

Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj kao organizator zajedno sa...