U Crnoj Gori kokain visoke čistoće, cijena grama i do 100 eura

Datum:

Kokain za crnogorsko tržište izrazito je visoke čistoće, a cijena grama se prodaje od 70 do 100 eura, saopćila je Uprava policije u Podgorici.

Uprava policije je navela da se može pretpostaviti da će se Luka Bar u narednom periodu u manjoj mjeri koristiti za krijumčarenje kokaina.

Odnos potražnje i ponude se mijenja

U Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori ističe se da u odnosu na lokalno tržište prikupljeni podaci ukazuju da je došlo do blagog porasta broja konzumenata kokaina, pri čemu je procenat konzumenata na nivou od 10 do 20 posto u odnosu na ukupan broj konzumenata svih vrsta opojnih droga.

– Kokain se za potrebe lokalnog tržišta uglavnom doprema iz općina koje gravitiraju ka jugu Crne Gore, a za transport se dominantno koriste različite vrste prevoznih sredstava, pri čemu se skriva u unutrašnjosti vozila na teško pristupačnim mjestima, dok pojedina vozila imaju i specijalno izrađena mjesta za skrivanje takozvanih štekova ili bunkera – ukazuje se u policijskom dokumentu.

Iz Uprave policije naglašavaju da se odnos potražnje i ponude značajno mijenja u toku ljetnje turističke sezone, kada su registrovane i značajne promjene u dijelu koji se odnosi na cijene narkotika namijenjenih lokalnoj distribuciji.

Kokain koji je namijenjen tržištu Crne Gore karakteriše izrazito visok stepen čistoće, koji se u najvećem broju obrađenih slučajeva kreće više od 90 posto, naveli su iz Uprave policije, uz napomenu da su najčešće supstance koje se koriste za razblaživanje kreatin, tetramisol, norkokain, cinamoilkokain i ekgonin metil estar.

Do 40.000 eura po kilogramu

– Cijena kokaina namijenjenog za uličnu prodaju kreće su u iznosu od 35.000 do 40.000 eura po kilogramu, dok se dalja distribucija vrši po cijeni 70 do 100 eura po gramu. U toku ljetnje turističke sezone na području primorskih općina dolazi do značajnog porasta cijene, pri čemu se cijena grama kokaina kreće u rasponu od 100 do 150 eura – navela je Uprava policije.

U dokumentu se navodi da uspostavljanju stabilne mreže za distribuciju kokaina u toku ljetnje turističke sezone, naročito u općinama na Crnogorskom primorju, u značajnoj mjeri doprinosi i boravak klijentele visoke platežne moći, kako i razgranata mreža saradnika uključenih u pružanje različitih vrsta usluga i organizaciji različitih vidova zabave i noćnog provoda.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Umjesto novcem, kiriju plaćao drogom

Hrvatska policija je otkrila da je muškarac (44) više puta...

Šta rade vodeće svjetske ekonomije da olakšaju standard građana?

Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruske...

Cijene maslinovog ulja mogle bi drastično rasti

Španija proizvodi gotovo polovinu svjetskog maslinovog ulja. No ta...

Buknuo veliki požar na jednoj od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj, evakuiraju se klubovi

Jutros je oko 3 sata na jednoj od najpoznatijih...