Kasumović grubim otimanjem nadležnosti CIK-a priprema novu izbornu krađu u Zenici

/

Gradsko vijeće Zenice, na danas održanoj 7. hitnoj sjednici, glasovima vijećnika koalicije koju predvodi Fuad Kasumović izabralo je Sandu Alispahić za zamjenskog člana Gradske izborne komisije Zenica.

Sjednica je obilovala nizom nepravilnosti i nezakonitosti, a vijećnici su se izjašnjavali o prijedlogu bez ikakvih materijala jer je predložena osoba koja uopće nije učestvovala na konkursu za popunu upražnjenog mjesta člana GIK-a iz reda Ostalih.

U provedenoj proceduri je zaobiđena Komisija za izbor i imenovanja, tako da uopće nije poznato na koji način se došlo do imena kandidata. Prema zapisniku Komisije za izbor i imenovanja, jedini kandidat koji je učestvovao na konkursu, a dolazi iz reda Ostalih je Amila Begagić, koja je bila i prvorangirana iz reda Ostalih.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je dopisom od 24. juna 2022. godine tražila od Gradskog vijeća da dostavi imena svih kandidata koji su bili na rang-listi prema posljednjem provedenom postupku po Javnom oglasu za izbor i imenovanje tri člana GIK-a Zenica, a izjasnili su se na posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini kao Ostali.

Javnost treba znati da zahtjev CIK-a nikada nije došao u ruke gradskih vijećnika, tačnije skrivan je kako bi Gradsko vijeće doveli u zabludu te predložili i izabrali novo ime koje uopće nije učestvovalo u konkursnoj proceduri.

Na ovaj način izvršena je gruba povreda Pravilnika o izboru članova GIK-a i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je ozbiljno krivično djelo koje otvara niz nedoumica u vezi s provedenom procedurom, te stvara prostor za sumnju da je sve izrežirano u funkciji stvaranja uslova za novu izbornu krađu na predstojećim izborima.

Zbog toga će SDA podnijeti krivične prijave protiv svih aktera koji su učestvovali u ovom postupku te grubo ugrozili dignitet izbornog procesa u gradu Zenici, prenosi hayat.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...