Bh. državljanstva se odreklo 95 hiljada osoba

/

Odricanje državljanstva BiH košta 800 maraka. Državljanstvo BiH više ništa ne znači za preko 95 hiljada građana. Bivši državljani ispisani su na osobni zahtjev.

Za to se nikome nisu morali pravdati, ali je razloga mnogo.

“U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog: pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu, bolji radno-pravni status i slično. Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče državljanstva BiH je rođen u inostranstvu, mlađi su od 30 godina, nisu bili integrirani u bh. društvo, obrazovani su i potpuno integrirani u sredinama u kojima žive i puno bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u upotrebi u BiH”, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova u SM BiH.

Sporazum o dvojnom državljanstvu, BiH ima sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom. Pasoši ovih zemalja, prema istraživanjima brojnih svjetskih agencija, vrijede više od pasoša BiH. BiH se nalazi na 47. mjestu i dijeli ga sa Mikronezijom, piše Buka.com.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...