Predizborna kampanja zvanično još nije počela, a političari pjevaju na veseljima i dijele novac

/

Transparency international BiH (TI BiH) danas je u Sarajevu prezentirao rezultate monitoringa predizbornih aktivnosti koji je pokazao da su političke stranke već krenule sa predizbornim aktivnostima.

Iz TI BiH ističu kako su političke stranke uveliko krenule sa održavanjem predizbornih skupova i plaćenom izbornom kampanjom koja je zabranjena Izbornim zakonom BiH prije no što predizborna kampanja zvanično krene, zbog čega je organizacija uputila 22 prijave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BIH).

“Pored preuranjene kampanje, CIK-u su prijavljene i zloupotrebe biračkih spiskova kao i kršenje Zakona o finansiranju političkih stranka. Ipak, ključne zloupotrebe javnih resursa koje se dešavaju u izbornoj kampanji nisu zabranjene zakonom, pa čak ni OHR-ovim nametnutim izmjenama Izbornog zakona, kojim se kako je rečeno, trebao poboljšati izborni integritet”, ističu iz TI BiH.

Izmjenama Izbornog zakona se zloupotreba javnih resursa smatra i vođenje kampanje na događajima koje organiziraju javne institucije, a iz TI BiH ističu kako je u proteklom periodu zabilježen veliki broj primjera “funkcionerske kampanje” i zloupotrebe događaja institucija za promociju kandidata.

“Od 175 javnih događaja koje su pratili posmatrači TI BiH, a koje su organizirale javne institucije i preduzeća koje su finansirane javnim sredstvima, na 76 posto pojavljivali su se kandidati na Općim izborima, a u mnogim slučajevima radilo se o njihovoj direktnoj promociji”, naglasili su.

Kao primjer, izdvojili su “spektakularan koncert” povodom obilježavanja Dana općine Čelinac “gdje je javnim sredstvima plaćen koncert pet estradnih umjetnika, a prije njihovog nastupa, na bini su se pojavila četiri kandidata SNSD-a koji su pjevali, držali govore i okupljene građane pozvali na glasanje”.

Istakli su kako se slično dogodilo i na manifestaciji Dana povratka koju je podržala Vlada FBiH, kada su se na led bilbordu iza govornice na kojoj su govorili Bakir Izetbegović i Edin Ramić “isticala njihova imena uz grafičko rješenje slično onom pod kojim je SDA već krenula u izbornu kampanju”.

Posmatrači TI BiH su tokom praćenja javnih događaja zabilježili i slučajeve govora mržnje.

Naglašavaju iz Transparency-a da BiH za razliku od zemalja okruženja nije uvela ograničenje javne potrošnje u predizbornom periodu, što predstavlja ključni resurs koji se zloupotrebljava za kupovinu glasova i promociju stranaka i kandidata.

“Posmatrači TI BiH evidentirali su 353 javnih radova koji su započeli ili završili u proteklih mjesec dana, a njihova vrijednost iznosi 429 miliona KM. To je oko 20 miliona više no što je na javne radove, prema podacima Agencije za javne nabavke potrošeno u drugom i trećem kvartalu prošle godine”, podaci su TI BiH.

Tokom monitoringa zabilježena su i 138 slučaja davanja vanrednih i jednokratnih budžetskih isplata pojedinim kategorijama stanovništva, što smatraju indirektnom kupovinom glasova.

“U ovu svrhu smo zabilježili primjer da je podijeljen 191 milion KM što uključuje i sva velika slučaja gdje su entitetske vlade izdvojile preko 100 miliona KM za jednokratnu pomoć penzionerima, boračkim kategorijama i mladima, a sve će biti realizirano do izbora”, ističu.

Među najznačajnijim davanjima izdvojili su:

  • pomoć Vlade TK penzionerima od 100 KM (ukupno 3,5 miliona),
  • pomoć Vlade ZDK porodiljama od 1.000 KM (ukupno 11 miliona KM),
  • jednokratna pomoć nezaposlenima u HNK od 100 KM (kanton je obezbijedio i plaćanje zdravstvenog osiguranja vjerskim službenicima). UKC RS organizirao je besplatan izlet za penzionisanje radnike, Općina Jablabica omogućila je besplatan prijevoz mladima do Jablaničkog jezera, a Općina Kozarska Dubica prestala je naplaćivati parking

Službenici TI BiH zabilježili su i 11 slučajeva povećanja plata ili jednokratnih davanja na plate zaposlenima u javnim institucijama i preduzećima, kao i 19 slučajeva povećanog zapošljavanja u javni sektor.

TI BiH je na pres konferenciji predstavio i mobilnu aplikaciju “Reflektor: Izbori 22”, pomoću koje svi građani mogu prijaviti izborne nepravilnosti, kršenje zakona i zloupotrebu javnih resursa u kampanji, piše Klix.

Povezani postovi

SDA odbacila kandidaturu Mehmedovića: Jedini kandidat za predsjednika stranke Izetbegović

Izborna komisija Stranke demokratske akcije (SDA) u okviru priprema...

Održana sjednica Kantonalnog odbora SDA Zeničko- dobojskog kantona, predložen kandidat za predsjednika SDA

Sinoć je u Zenici održana sjednica Kantonalnog odbora SDA...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...

Kasumović protiv Sinanovića: “Hrabri” ministre vi ni u mjesnoj zajednici ne biste mogli vršiti neku funkciju

Nakon što je ministar policije Benjamin Sinanović povukao s...