Danas ističe rok za predaju čuvenih kompenzacijskih listi za Opće izbore

Datum:

Političke stranke još danas mogu predati kompenzacijske liste Centralnoj izbornoj komisiji BiH za Opće izbore koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.

U narednim danima bi trebalo biti poznato koga su to stranke “osigurale” za ulazak u Parlamentarnu skupštinu BiH. U strankama se vode političke borbe za to ko će biti na kompenzacijskoj listi, jer su siguran ulaz u parlament. Onaj ko je na ovoj listi ne ovisi o broju glasova.

Mnogim kandidatima mnogo je prihvatljivije da budu na kompenzacijskim listama od toga da budu nositelji liste, jer i nositelji liste ovise o broju glasova.

Kompenzacijske liste su ključne za raspodjelu mandata. Koriste ih stranke u onim izbornim jedinicama u kojima su prešle izborni prag, ali u kojima nisu dobile redovni mandat. Glasovi određene stranke saberu se po entitetima te se mandat daje onome ko je na ovoj listi.

Kompenzacijske liste nisu na glasačkom listiću. Za Parlament Bosne i Hercegovine Federaciji Bosne i Hercegovine pripada sedam kompenzacijskih mandata, a Republici Srpskoj pet. Od 98 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, između 23 i 27 posto odnosi se na kompenzacijske mandate, a isti je omjer u Narodnoj skupštini RS-a.

Kandidati na kompenzacijskim listama nerijetko su osobe za koje je vrlo izgledno da ne bi bile izabrane preko redovnih kandidatskih listi, ali je strankama bitno da budu izabrani.

“Kompenzacijski mandat koji je osvojila politička stranka ili koalicija raspodjeljuje se jedan po jedan neizabranim kandidatima na kandidatskoj listi političke stranke ili koalicije za kompenzacijske mandate”, navodi se u Izbornom zakonu BiH, piše Klix. 

Povezani postovi
Related

A-SDA na Općim izborima 2022. nastupa pod imenom NES-Narodni Evropski Savez

Narodni Evropski Savez NES Tešanj na svojoj stranici objavio...

Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI: Našim novcem SNSD i SDA plaćaju narodnjake i derneke u preuranjenoj izbornoj kampanji

Izvršna direktorica Transparency Internationala (TI) u BIH Ivana Korajlić...

Naša stranka Tešanj: izvršila evidentiranje članova biračkih odbora

Općinski odbor Naše stranke u Tešnju objavio je saopćenje...

Bećirović: NATO ostaje u BiH, Dodik ne mora ostati

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne...