Očuvanje i zaštita životne sredine na području Grada Zavidovići

/

U proteklom periodu učinjeni su veliki napori na polju upravljanja otpadom na području Zavidovića. Grad Zavidovići je u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići preduzeo aktivnosti na poboljšanju ekološke slike grada i planskog upravljanja otpadom. Tu prije svega misli na realizaciju ciljeva iz Plana upravljanja otpadom a to su:

  • Zatvaranje gradske deponije Ekonomija,
  • Organizovano prikupljanje i prevoz otpada na području cijelog grada i odlaganje istog na Regionalnu deponiju Mošćanica,
  • Izgradnja pretovarne stanice,
  • Izgradnja zelenih otoka i
  • Uklanjanje divljih deponija i sanacija zemljišta.

Za realizaciju ovih projekata utrošeno je mnogo vremena, truda i finansijskih sredstava, a sve u cilju OČUVANJA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE.

Zaštita životne sredine treba da predstavlja trajnu obavezu svih članova društva. Briga o životnoj sredini je sa gledišta našeg društva prioritet od sveukupnog značaja za društvo. Zdrava životna sredina je osnov za očuvanje ljudske egzistencije, zdravog razvoja društva i bitan faktor za nivo života stanovništva. Zaštitom životne sredine ćemo očuvati i zaštiti zdravlje ljudi, plodnost zemljišta, prirodne ljepote, te očuvati ekološku stabilnost prirode, količinu i kvalitet prirodnih bogatstava.

“Ono što najviše želimo naznačiti jeste da je krajem 2021. godine cijelo područje grada pokriveno organizovanim prikupljanjem i prevozom otpada a u prvoj polovini ove godine je uklonjena i sanirana 61 divlja deponija. Te divlje deponije, nelegalne deponije, su izvori različitih zaraza, dok zagađivanje zemljišta, zraka i vode je problem koji dugoročno ima nesagledive štete za ukupan ekosistem, i ima izrazitu opasnost po zdravlje ljudi, životinja, okoliš i prirodu.

Stoga apelujemo na sve Vas, da zajedno sa nama, uradimo što više na zaštiti kao i unapređenju zdrave životne sredine. Sa prethodno navedenim, stvoreni su svi preduslovi da se otpad ne odlaže u prirodu, šume, rijeke, potoke. Na mnogim mjestima postavljene su table upozorenja o strogoj zabrani bacanja otpada sa zakonskim odredbama o kažnjavanju počinilaca. Tim koji je formiran je već obilazio lokacije saniranih deponija i zabilježio u manjoj mjeri pojedinačne slučajeve narušavanja, odnosno ponovnog nelegalnog odlaganja otpada. U skladu s tim već su poduzete zakonske mjere, počinioci su identifikovani i postupci zakonom propisani pokrenuti. U ovakvim i sličnim slučajevima pozivamo Vas da pomognete, dostavite informacije o počiniocima, ali i da preventiramo ovakve slučajeve, odnosno da se izborimo da do njih ne dođe, tako što ćemo razgovarati međusobno i osuđivati ovakve slučajeve.

Stoga sačuvajmo zajedno čistim naš grad, našu prirodu, šume, rijeke… Koristimo naše rijeke i izletišta i čuvajmo njihovu ljepotu i zdravlje. Komunicirajmo među sobom i ističimo važnost očuvanja zdrave životne sredine. Edukujmo našu djecu i učimo da vole prirodu i uživaju u njoj.” – saopćeno je iz Gradske uprave Zavidovića.

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...