Očuvanje i zaštita životne sredine na području Grada Zavidovići

Datum:

U proteklom periodu učinjeni su veliki napori na polju upravljanja otpadom na području Zavidovića. Grad Zavidovići je u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići preduzeo aktivnosti na poboljšanju ekološke slike grada i planskog upravljanja otpadom. Tu prije svega misli na realizaciju ciljeva iz Plana upravljanja otpadom a to su:

  • Zatvaranje gradske deponije Ekonomija,
  • Organizovano prikupljanje i prevoz otpada na području cijelog grada i odlaganje istog na Regionalnu deponiju Mošćanica,
  • Izgradnja pretovarne stanice,
  • Izgradnja zelenih otoka i
  • Uklanjanje divljih deponija i sanacija zemljišta.

Za realizaciju ovih projekata utrošeno je mnogo vremena, truda i finansijskih sredstava, a sve u cilju OČUVANJA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE.

Zaštita životne sredine treba da predstavlja trajnu obavezu svih članova društva. Briga o životnoj sredini je sa gledišta našeg društva prioritet od sveukupnog značaja za društvo. Zdrava životna sredina je osnov za očuvanje ljudske egzistencije, zdravog razvoja društva i bitan faktor za nivo života stanovništva. Zaštitom životne sredine ćemo očuvati i zaštiti zdravlje ljudi, plodnost zemljišta, prirodne ljepote, te očuvati ekološku stabilnost prirode, količinu i kvalitet prirodnih bogatstava.

“Ono što najviše želimo naznačiti jeste da je krajem 2021. godine cijelo područje grada pokriveno organizovanim prikupljanjem i prevozom otpada a u prvoj polovini ove godine je uklonjena i sanirana 61 divlja deponija. Te divlje deponije, nelegalne deponije, su izvori različitih zaraza, dok zagađivanje zemljišta, zraka i vode je problem koji dugoročno ima nesagledive štete za ukupan ekosistem, i ima izrazitu opasnost po zdravlje ljudi, životinja, okoliš i prirodu.

Stoga apelujemo na sve Vas, da zajedno sa nama, uradimo što više na zaštiti kao i unapređenju zdrave životne sredine. Sa prethodno navedenim, stvoreni su svi preduslovi da se otpad ne odlaže u prirodu, šume, rijeke, potoke. Na mnogim mjestima postavljene su table upozorenja o strogoj zabrani bacanja otpada sa zakonskim odredbama o kažnjavanju počinilaca. Tim koji je formiran je već obilazio lokacije saniranih deponija i zabilježio u manjoj mjeri pojedinačne slučajeve narušavanja, odnosno ponovnog nelegalnog odlaganja otpada. U skladu s tim već su poduzete zakonske mjere, počinioci su identifikovani i postupci zakonom propisani pokrenuti. U ovakvim i sličnim slučajevima pozivamo Vas da pomognete, dostavite informacije o počiniocima, ali i da preventiramo ovakve slučajeve, odnosno da se izborimo da do njih ne dođe, tako što ćemo razgovarati međusobno i osuđivati ovakve slučajeve.

Stoga sačuvajmo zajedno čistim naš grad, našu prirodu, šume, rijeke… Koristimo naše rijeke i izletišta i čuvajmo njihovu ljepotu i zdravlje. Komunicirajmo među sobom i ističimo važnost očuvanja zdrave životne sredine. Edukujmo našu djecu i učimo da vole prirodu i uživaju u njoj.” – saopćeno je iz Gradske uprave Zavidovića.

Povezani postovi
Related

Teslić: Slagao da je policajac pa na prevaru uzeo novac

Na prostoru opštine Teslić ovih dana je zabilježena nesvakidašnja...

Podrška Vlade FBiH Općini Doboj Jug: Nova sredstva za kapitalna ulaganja

Općinski načelnik Mirnes Tukić potpisao je danas Ugovor o...

Zavidovići: Uplaćena novčana sredstva Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona je uplatilo sredstva...